SONJA ĐURIĆ OVJEKOVJEČILA PROLJETNI TREPTAJ

U Crnogorskom domu u Zagrebu večeras je otvorena izložba slika Proljetni treptaj Sonje Đurić koju je organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH. O likovnom stvaralaštvu Sonje Đurić govorio je profesor i akademski slikar Frane Radak.

-Začeci slikarstva gospođe Sonje Đurić nastali su već u djetinjstvu. Iako je u sebi nosila ljubav i volju prema bojama i platnu, slikati je počela tek u odraslim godinama. Njenom slikarskom razvoju pomoglo je školovanje kod poznatih zagrebačkih slikara koji su je usmjerili i poučili slikarskom zanatu, te se odmah vidjelo da se je dobro snašla u tom metieu. Tražeći sebe kroz veliku ljubav prema slikarstvu, kroz boju i crtež pronašla je svoj put u likovni svijet i ustrajno ga njeguje. Motivima viđenim u prirodi ili njenoj mašti bliskima njenoj slikovnoj invenciji, s puno emocija, veselja i entuzijazma, Sonja beskompromisno i iskreno govori kroz svoje radove te stvara slikarski svijet, nama promatračima tako blizak – rekao je Radak. Slikarica Đurić rođena je u Zagrebu, gdje živi i radi, i gdje se posljednjih tri desetljeća bavi likovnom umjetnošću. Slikarstvo je učila kod vrhunskih akademskih slikara Rade Jarka, Nele Gruden, Marije Kokeza Roginić, Ivana Pike Stančića, Ji Suk Baek i Ivana Markovića. Ovo joj je dvanaesta samostalna izložba, a sudjelovala je na više od trideset zajedničkih izložbi i na Dobrotvornim likovnim kolonijama. Dugogodišnja je članica ULU Grupa 69 i likovne grupe Olovka i kist.

Izložbi su, uz brojnu publiku, prisustvovali Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Milanka Bulatović, predsjednice Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore,  „Montenegro“ Zagreb i Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.