ŠOA AKADEMIJA ODRŽALA PREDAVANJE O ZLOČINU I GENOCIDU

Još jedan u nizu uspješnih programa Šoa Akademije održan je na temu zločina i genocida. U prepunom auditoriju Židovske općine Zagreb, profesor Žarko Puhovski na svojem predavanju “Zločinačka čudorednost i moral političke stranke, odakle paralele?” , govorio je o zločinu i genocidu s moralnog aspekta, dok je profesorica Renata Franc kroz predavanje “Sociopsihološki aspekt genocida” prikazala upravo taj element zločina, nakon čega je profesor Renato Matić predavanjem “Društvo između morala i zločina” dao sociološki osvrt i time zaokružio temu Šoa Akademije za ovaj program.

Kako je jedan od ciljeva Šoa Akademije pružiti profesorima u obrazovnom sustavu stručnu edukaciju, potaknuti ih i pokušati im dati ideje za prijenos tog znanja, uvijek nam je iznimno drago vidjeti i poslušati primjere koji su uspješno provedeni (neki se još provode) i u praksi. Ovog puta su svoju radionicu “Diskriminacija manjinski skupina” predstavile profesorice povijesti iz Koprivnice Mirna Kovačić i Ines Vađunec. Kroz radionicu punu povijesnih podataka, podataka o kulturi i životu pojedinih manjinskih skupina Koprivnice, učenici osvješćuju postojanje problema diskriminacije i na koji način se zapravo diskriminacija potkrada u svakodnevni život.

Još jedan primjer rada s učenicima na ovu temu je rad profesorice Magde Maver čiji su učenici napravili likovne radove povodom Dana sjećanja na Holokaust (27.siječnja). Desetoro učenika Geodetsko graditeljsko tehničke škole iz Splita i njihova profesorica Magda Maver bili su na programu Šoa Akademije i ujedno donijeli plakate devet odabranih radova koje su sudionici imali prilike vidjeti tijekom programa.

Zahvaljujemo svim sudionicima i iznimno nam je drago na tako velikom odazivu za program Šoa Akademije. Hvala profesoricama na primjerima rada s učenicima i posebno hvala našim predavačima, koji svojim volonterskim radom doprinose Šoa Akademiji.