BOŽE, BLAGOSLOVI MAĐARE

Veliki događaj iz svoje nacionalne povijesti 21. siječnja obilježili su pripadnici mađarske zajednice u Zagrebu – 200. obljetnicu mađarske himne. Proslava je održana u okviru Dana mađarske kulture u MKD „Ady Endre“ koji se obilježava od 1989. u znak sjećanja na nastanak mađarske himne. Prema rukopisu koji se čuva u Zemaljskom muzeju u Budimpešti, Ferenc Kolcsey je 22. siječnja 1823. u Szatmarcseku završio pisanje nacionalne himne koju je 1844. skladao skladatelj i dirigent Ferenc Erkel. Šezdeset godina kasnije, 1903. himna Bože, blagoslovi Mađare službeno je prihvaćena, ali je ozakonjena tek 1989. upisom u Ustav Republike i postala je molitva koja ujedinjuje Mađare u cijelom svijetu. Mađarska himna ne slavi kralja, vladara ili nekog povijesnog junaka, jedinstvena je jer je zagovorna molitva, vapaj naroda Bogu.

-Obilježavanje 200. obljetnice pisanja himne i Dana mađarske kulture pruža nam prigodu više pažnje posvetiti 90-godišnjoj prošlosti društva „Ady Endre“, našim korijenima, jačanju nacionalne svijesti, pokazati i prenijeti naše duhovne i materijalne vrijednosti jer izvan Mađarske našu je kulturu, običaje, materinski jezik i nacionalni identitet teško održati i vrlo lako izgubiti. Danas našim programom povodom Dana mađarske kulture odajemo počast 200-godišnjoj himni i ujedno izražavamo ljubav i poštovanje prema mađarskom jeziku i glazbi – rekao je Laszlo Molnar, predsjednik MKD „Ady Endre“.

Ulomak iz mađarske himne recitirala je Ulla Nanuk, mađarsku rapsodiju Davida Poppera izveo je Marton Guzsvany na violončelu uz klavirsku pratnju prof. Krešimira Popovića. Pjesmu mađarskog pjesnika Ady Endre recitirala je Leonora Lenke Malić, a pjesmu Sandora Petofija izvela je Zsuzsa Csanyi. U glazbenom programu nastupili su citraši, glazbena skupina stasala pod vodstvom Zoltana Balaža Pirija, predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, koja svira na tradicionalnom mađarskom glazbalu citri, a odnedavno ima i sajamske orgulje, vrlo rijetko glazbalo.

Obilježavanje 200. obljetnice mađarske himne završeno je izložbom fotografija Himna na slikama autorice Aniko Orgovanyi. Poslije su se prisutni družili na domjenku gdje su im poslužena tradicionalna jela s mađarske svinjokolje pripravljena u domaćoj radinosti. Mađari vrlo često uz kulturne sadržaje promoviraju i nacionalnu kuhinju koja je također jedan od važnih elemenata nacionalnog identiteta, a proslava 200. obljetnice mađarske himne bila je izvrsna prigoda da se sjećanje na taj važni trenutak mađarske povijesti začini i mađarskim delicijama.