U SLOVENSKOM SRCU JE I HRVATSKA

Četvrt stoljeća zajedničkog djelovanje Slovenaca u Hrvatskoj obilježeno je na tradicionalnom Sveslovenskom susretu održanom 7. listopada 2017. u hotelu Panorama u Zagrebu. Sveslovenski susret održao se četrnaesti put zaredom, ali ovoga puta se više od 350 slavljenika okupilo zbog proslave 25. godišnjice osnivanja Saveza slovenskih društava u Republici Hrvatskoj (Zveza slovenskih društev na Hrvaškem). Prije 25 godina tri slovenska društva koja su djelovala u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu su dogovorila udruživanje i osnivanje Saveza.

Darko Šonc, predsjednik Zveza slovenskih društev na Hrvaškem, izjavio je da je cilj osnivanja Saveza bio sačuvati materinski jezik i baštinu, te se povezati s većinskim hrvatskim narodom radi obostrane dobrobiti.

– Dišemo ovaj zrak, hodamo po ovoj zemlji, ovo je naša domovina – rekao je Šonc okupljenima. Šonc, koji je i predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, za svoje je djelovanje dobio priznanje Savjeta za nacionalne manjine vlade RH koje mu je uručio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Ureda. Isto priznanje dobio je i Zveza slovenskih društev na Hrvaškem.

Na ovoj proslavi okupilo se 16 slovenski društava iz cijele Hrvatske, a nazočnima se obratilo nekoliko govornika. Osim Šonca, o važnosti Saveza govorila je i dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, te Boštjan Žekš, izaslanik predsjednika Republike Slovenije, i Gorazd Žmavc, ministar za Slovence izvan Slovenije. Nazočnima se obratio i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Ovom prigodom održan je i zabavni program u kojem su nastupili; sopranistica Anja Žabkar i Miha Bole, bas, Sandro Vešligaj, klaviature, Alen Bellulo, gitara, i Tomo Divić, gitara, Marijo Krnić, tenor, i sopranistica Tamara Povrh, te Daniel Šimek, vokal i pianino, koji su otpjevali slovenske pjesme.

Organizator događaja je Zveza slovenskih društev na Hrvaškem.