SLOVENAC JOSIP KRIŽAJ OSTAVIO DUBOKI TRAG U HRVATSKOJ OPERI

Knjiga Josip Križaj umjetnik ispred svoga vremena, autorice Marije Barbieri, predstavljena je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu. Radi se o knjizi koja se bavi likom i djelom Josipa Križaja, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske opere u cijeloj njezinoj gotovo stoljeće i pol dugoj povijesti.

Knjiga je kruna višegodišnjega rada vrhunska poznavateljice operne umjetnosti Marija Barbieri koja je godinama prikupljala materijal o Križajevom doprinosu hrvatskoj glazbenoj reprodukciji.

Na promociji su sudjelovali Marija Barbieri i Dubravka Vrgoč, intendantica HNK-a. Autorica Barbieri podsjetila je publiku na ono što je Vladimir Kranjčević pisao o Križaju; velik, točan, snažan, vibrantan i izniman bas koji je stasom glasom, držanjem, hodom i elegancijom ostvario nedostižne uloge. Barbieri je kazala da je Križaj bio umjetnik ispred svojeg vremena, a knjigu je sadržajno podjelila na njegovo djetinjstvo i početke u Ljubljani te uloge i umjetnički rad u Zagrebu.

Josip Križaj (1887.- 1968.) otpjevao je 189 uloga i režirao deset opera. U slobodno vrijeme bavio se slikarstvom i filatelijom, a bio je i strastveni lovac, ribolovac i planinar. Kao 22-godišnjak prvi put je otpjevao ulogu Sulejmana u operi Nikola Šubić Zrinski.

Povodom slovenskoga kulturnog praznika Prešerenovog dana promociju knjige organizirali su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. Predsjednik Slovenskog doma i Vijeća Darko Šonc je zahvalio svima koji su radili na toj monografiji te naglasio važnost zajedništva. Intendentica Vrgoč se kratko osvrnula na Križajev umjetnički opus i vezanosti naroda kroz umjetnost, te istakla veliki značaj njegova djelovanja i zasluge u Hrvatskoj.

Na promociji knjige nazočili su; dr. Smiljana Knez, veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj, Fredi Kramer, ugledni sportski novinar, gosti iz Slovenije KUD Jože Gostič iz Homeca, članovi slovenske zajednice u Zagrebu, te ugledni glazbeni umjetnici.