SLOVACI PISANICAMA SLAVE MATICU DOMOVINU

Pripreme za najveći kršćanski blagdan Uskrs Slovaci Zagreba počeli su izložbom pisanica i slika članova Matice slovačke Zagreb nazvanim “Uskršnja bajka”. Izložba je održana u Češkom narodnom domu u Zagrebu 20. ožujka u organizaciji Zlatka Jevaka, predstavnika slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Matice slovačka Zagreb.

O tradiciji ukrašavanja pisanica govorila je Alenka Bali podsjećajući na slovačke legende i bajke o Uskrsu i ukrašavanju jaja. Osim cvijeća i ostalih ukrasa, Slovaci pisanice oslikavaju svojom narodnom nošnjom, a kako to rade predavačica Bali pokazala je filmskom projekcijom običaja. Slovačke pisanice su prekrasne; bogati kolorit i kerativnost narodnih umjetnika odišu vitalnom energijom nacionalnog bića koje opstaje iako je već stoljećima izvan matice domovine. Što se zagrebačkih Slovaka tiče njihova je budućnost zajamčena jer su na ovom događaju bili i najmlađi pripadnici te manjine što pokazuje ustrajnost u čuvanju nacionalnog identiteta.

O izloženim slikama, koje cvjetnim motivima najavljuju radost Uskrsa, govorio je Josip Bili, voditelj likovne radionice slovačke zajednice. Slovacima su se na svečanosti, ovaj događaj je bio više od izložbe, pridružili i njihovi gosti među kojima se isticala Valentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, kao i predstavnici Veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj.

Osim jaja i slika, izložena su i slovačka tradicionalna jela: uskršnji vijenac i hrutka, sir od jaja kuhanih u mlijeku. Te su delicije kasnije poslužene na domjenku na kojem su se Slovaci častili okusima domovine.