SLAVLJE ZAGREBAČKIH RUSINA

Kulturna večer Rusina, održana 8. veljače u restoranu Casablanca u Zagrebu, počela je izvođenjem svečane rusinske pjesme, a nastavljena folklornim programom kojim je proslavljen Dan predstavnika rusinske nacionalne manjine Grada Zagreba. Rusini ovaj događaj tradicionalno nazivaju bal. Njihov predstavnik u Gradu Zagrebu Mihailo Timko pozdravio je uzvanike, među kojima su bili predstavnici i predsjednici vijeća i ostalih nacionalnih manjina Grada Zagreba, te izrazio zadovoljstvo što mogu uživati u rusinskoj tradicionalnoj glazbi i plesu. Potom je zahvalio Irineju Mudrom, bivšem predstavniku rusinske manjine, na svemu što je učinio za svoje sunarodnjake. – Bez Irinejeve zasluge ne bismo imali ovu svečanu pjesmu koju ste čuli, ni grb a ni rusinsku zastavu – rekao je Timko.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD-ovi «Osif Kostelnik» iz Vukovara, «Joakim Govlja» iz Mikluševaca, «Joakim Hardi» iz Petrovaca čiji su članovi izveli rusinske pjesme i plesove, a nakon izvođenja tradicionalne rusinske glazbe sudionike proslave zabavljala je glazbena skupina.

Događaju su prisustvovali; Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnalnih manjina Grada Zagreba, član Savjeta za nacionalne manjine RH Zvonko Kostelnik, predsjednik Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Joakim Erdelji, te predsjednici Vijeća rusinske nacionalne manjine općina Tompojevci i Bogdanovci Slavko Ždinjak i Tomislav Keteleš.