SKLADATELJICA HEDA PILIŠ OSTAVILA JE DUBOKI TRAG U HRVATSKOJ ZABAVNOJ GLAZBI

Cijeli je život skladateljica Heda Piliš posvetila glazbi, skladala je, pisala pjesme i četiri desetljeća bila glazbena urednica Radio Zagreba čime je ostavila duboki trag u hrvatskoj zabavnoj glazbi. Piliš je rođena 3. lipnja 1925. u Osijeku u židovskoj obitelji. Njeni roditelji bili su Aleksandar i Elvira, rođena Vogel. Otac joj je bio bankar i židovski aktivist rođen u Srbiji otkud se njegova obitelj preselila u Maribor u Sloveniju. Aleksandar se 1923. doselio u Osijek, u kojemu je rođena njegova supruga, i gdje je osnovao obitelj. Piliši su se 1933. preselili u Zagreb gdje je Aleksandar u središtu grada imao bankarsko-komisionalnu radnju za posredovanje u zajmovima i pri kupoprodaji vrijednosnih papira, a 1941. bio je i blagajnik Odbora za kontribuciju u Židovskoj općini Zagreb.

Heda je polazila gimnaziju, no 1941. obitelj Piliš, kao i ostali Židovi nakon proglašenja NDH, našla se u velikoj nevolji. Heda je morala prekinuti školovanje, a njen je otac tražio dozvolu za napuštanje posla. Obitelj Piliš izbjegla je iz Zagreba u Crikvenicu, no time nije bio kraj njihovim nevoljama, zatočeni su u logorima u Kraljevici i u Kamporu na Rabu koji su bili pod talijanskom upravom.

Kada je 1943. Italija kapitulirala, Aleksandar i Heda su se priključili partizanima. Aleksandar je bio član komisije ZAVNOH-a za zbrinjavanje Židova, a poslije rata bio je aktivan u židovskoj zajednici u Zagrebu. Heda je od 1943. na oslobođenom teritoriju bila glazbena rukovoditeljica za pionire i omladinu i članica Centralne kazališne družine. Kao sopranistica nastupala je na priredbama Kulturno-umjetničkog odjela ZAVNOH-a, a na Kongresu kulturnih radnika Hrvatske koji je u lipnju 1944. održan u Topuskom nastupila je kao solo pjevačica uz klavirsku pratnju prof. Miroslava Luncera. Heda se 1945. vratila u Zagreb i nastavila školovanje; završila je gimnaziju 1947., a 1949. i studij solo pjevanja na Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski. Iste je godine dobila posao glazbene urednice Radio Zagreba gdje je ostala do umirovljenja 1990. godine.

Osim uredničkim poslom na radiju, bavila se i skladanjem, pisala je tekstove i prepjeve za šlagere, a od 1959. komponirala je i pjesme drugih autora. Njene su pjesme izvođene na mnogim festivalima u interpretaciji ondašnjih velikih zvijezda: Ive Robića, Gabi Novak, Anice Zubović, Đimija Stanića, Vere Svobode…

Skladala je i plesne melodije, zagorske, međimurske, primorske, dalmatinske, istarske i slavonske popijevke koje su bile izvođene na regionalnim festivalima. Neke od njenih pjesama su: Ti, rijeka ti, Novo kolo, Vinkovačka, Kolo, Kokotiček, Tvoje so roke mama, V jeden den, U proljetno veče, Ja putujem s tobom, Zato te volim, Kad bi me volio, Jesen na morskoj obali, Jednom kad ostaneš sama, Stara vura, Imam te rad, Snočka je veter, Črna kmica, Prešla je zima, Jesenska zipka, Do dvije dunje, Poštar šorom, Karanfile cviće moje, Sjećaš li se, Tiše srce, Mislim na sokake, Škoji i škojići, Grobničani veselo, Srdašce od zlata, Moja nona, Moja zemlja, Grobnički feštari, Panonija, Koliba od granja, Ljubila bih, Stari hrast, Kvarnerske noći, Marija, Snoćka je veter donesel, Susret na plesu, Za nas dvoje

Pisala je i skladala pjesme za djecu: Lutkica se šeće gradom, Vrtuljak, Naprijed poletarci, Našalila se kiša, Pjesma mojoj baki, Pjesma o bubi Mari, Jeka, A ja na raketi, Budilica, ABC, Braco i poštar, Lektira, Čupavko

Osvojila je festivalske nagrade stručnih žirija za pjesme Susret na plesu, Kokotiček, Tvoje so roke mama, V jeden den, Novo kolo, Vrtuljak, Našalila se kiša, Jeka, Budilica…, te 1972. i nagradu Zlatno sidro za skladbu s istarskim i mediteranskim obilježjem.

Od 1960. do 1982. u Židovskoj općini Zagreb organizirala je volonterske koncerte ozbiljne, zabavne i dječje glazbe, te koncerte u Domu „Lavoslav Schwarz“.

Heda Piliš umrla je 29. svibnja 2015. u Zagrebu.

 

Tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.