SJEĆANJE NA ŽRTVE MAĐARSKE REVOLUCIJE

Manifestacijom „Bili su đaci – postali su heroji” održanom 20. listopada u dvorani MKD „Ady Endre” u Zagrebu, pripadnici mađarske nacionalne manjine odali su počast žrtvama povodom 62. obljetnice revolucije i borbe za slobodu 1956..

Mađari su bili jedini narod iza „Željezne zavjese” koji se pobunio protiv sovjetske vlasti i zahtijevao liberalizaciju komunističkog društva. Mađarsku revoluciju predvodio je Imre Nagy, predsjednik Vlade, a trajala je od 23. listopada do 10. studenog 1956..

Središte pobune bilo je u Budimpešti gdje su prosvjedovali radnici i studenti zahtijevajući odlazak Crvene armije, ruske vojske, iz Mađarske. Socijalističko vodstvo Mađarske se raspalo, Crvena armija se povukla, ali to nisu bili jedini zahtjevi Mađara. Tražili su demokraciju, istupanje iz Varšavskog pakta i neutralnost kakvu je imala Austrija. Crvena armija 4. studenog tenkovima ulazi u Budimpeštu i razara grad pucajući na ljude, zgrade i sve što joj se našlo na putu. Mađari plaćaju golemu cijenu; oko desetak tisuća ih je ubijeno i ranjeno, tisuće su deportirane u SSSR, nekoliko stotina ljudi pobjeglo je u Austriju i ondašnju Jugoslaviju, a Imre Nagy je sa suradnicima spas potražio u jugoslavenskom veleposlanstvu. Ali spasio se nije, izručen je Rusima te je sa suradnicima odveden u Rumunjsku gdje su pogubljeni. Mađari nisu zaboravili tu tragediju, te svojim hrabrim precima, žrtvama revolucije 1956., koji su imali snage suprotstaviti se tadašnjoj drugoj najjačoj vojnoj sili na svijetu, svake godine odaju počast.

Tijekom svečanog programa nastupili su članovi kazališne sekcije i mješoviti zbor Društva koji su izveli tradicionalne mađarske pjesme.

Osim članova «Ady Endre», događaju su prisustvovali i Anita Gyore, prva savjetnica i zamjenika veleposlanika Mađarske u Zagrebu, Zoltan Balaž Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba i članovi te ostali pripadnici mađarske manjine iz Zagreba.