MLADE ALBANKE PJESMOM PROMOVIRALE KOSOVO U ZAGREBU

U velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu koncert je 20. listopada održao ženski zbor Siparantum pod ravnanjem Memlia Kelmendija. Ovo je treći nastup zbora s Kosova u Zagrebu ove godine; prvi puta je u mješovitom sastavu pjevao na proslavi Dana nacionalnih manjina na Zrinjevcu te potom u Muzeju Mimara.

Zbor je osnovan u Peći na Kosovu, izvodi klasičnu i suvremenu glazbu i promovira Kosovo diljem svijeta. Siparantum je održao brojne koncerte širom svijeta za što je dobio odlične kritike. Ove godine nastupio je i na međunarodnom festivalu zborova Nancy Voixa Du Monde u Francuskoj na kojem je prvi puta predstavljeno Kosovo.

Na zagrebačkom koncertu Siparantum je izveo skladbe; Delg’Ivellioa, Gohla, Lisinskoga, Kaçinarija, Daija, Kelmendija, Kolonjae, Lyondeva i Spevaceka. Koncertu, koji je organiziralo Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, prisustvovao je veliki broj poklonika klasične glazbe, a u publici je bio i Gëzim Kasapolli, veleposlanik Kosova u Hrvatskoj, te predstavnici Veleposlanstva Makedonije u Hrvatskoj. Svoje su sunarodnjake s velikom radošću slušali i pripadnici albanske nacionalne manjine iz Zagreba među kojima su se isticali Shuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH. Ziberi se posebno zahvalio potpori Grada Zagreba u održavanju koncerta Siparantuma, te članovima zbora, dirigentu i vodstvu na izvrsnom koncertu.