SIROMAŠNI ROMI DOBILI JANJETINU ZA ĐURĐEVDAN

Iako svake godine organiziraju veliko slavlje povodom Đurđevdana, najvećeg romskog blagdana, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba ove godine odlučilo je potrebitim romskim obiteljima podijeliti janjetinu.

Dio novca kojim Grad Zagreb podupire njihove aktivnosti Vijeće je odvojilo te kupilo čak 1.290 kilograma janjetine koja je raspodijeljena, ovisno o broju članova obitelji, tako da je svaka obitelj dobila prosječno oko 10 kilograma. Janjetninu su dobili Romi iz Folnegovićevog naselja, Struga, Vrtnog puta, Jelkovca, Plinarskog naselja, Dubrave, Kozari boka, Petruševca i Vukomerca.

Podijelili su im je predsjednik Vijeća Neđatin Kamberovski, tajnica Vijeća Darija Goreta, vijećnici Vijeća, Rahman Raki Fazlievski, predsjednik udruge “Romski san” i članovi te udruge. Zagrebački Romi okupili su se na Žitnjaku, mjestu na kojem je bila hladnjača s janjetinom, te strpljivo čekali. Zahvaljujući angažmanu Vijeća i najsiromašniji zagrebački Romi imat će bogatiji blagdanski stol. Đurđevdan, na romskom jeziku Ederlezi, blagdan je prepun simbolike koja oslikava život Roma. Blagdan je proljeća, životne radosti, pokreta u kojem su Romi stoljećima bili, a mnogi su i danas.