SIMPOZIJ O HOLOKAUSTU

Povodom predsjedavanja Mađarske IHRA-om, Veleposlanstvo Mađarske i Mađarski institut u Zagrebu organiziraju simpozij i otvorenje izložbe «Spomen mjesta Holokausta i sjećanje na Holokaust i genocid nad Romima» koji će biti održan 11. ožujka 2016. u 11 sati u Mađarskom institutu, Augusta Cesarca 10 u Zagrebu. Voditelj simpozija je dr. sc. Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta, a u programu će sudjelovati zbor Mihael Montiljo, Szabolcs Takács, državni tajnik u Uredu premijera Mađarske, Zine Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u RH, dr. sc. Szabolcs Szita, ravnatelj Memorijalnog centra Holokausta u Budimpešti, glavni rabin Luciano Moše Prelević, Židovska općina Zagreb, dr. sc. Chava Baruch, Yad Vashem iz Jeruzalema, dr. sc. Ljiljana Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar u Zagrebu, Milan Bešlić, predsjednik Hrvatsko-izraelskog društva te Ivan Rumbak koji će govoriti o genocidu nad Romima u Hrvatskoj.
O strahotama Holokausta i nacističkih logora govorit će svjedok tih događaja Branko Lustig, svjetski proslavljeni filmski producent, dobitnik nagrade Oscar, koji je kao dječak bio zatočen u logorima Auschwitz i Bergen-Belsen u kojima je proživio vrlo traumatične dvije godine.
Izložbu o spomenicima Holokausta otvorit će dr. sc. Szabolcs Szita,a predavanja svih sudionika simpozija bit će simultano prevedena na engleski, hrvatski i mađarski jezik.