SIMBIOZA NJEMAČKE I HRVATSKE KUHINJE

O njemačkom i austrijskom kulinariju u Hrvatskoj predavanja je večeras, u Zajednici Nijemaca u Hrvatskoj u Zagrebu, održala etnologinja prof. dr. sc. Nives Rittig Beljak. Stavljajući sadržaj današnje prehrambene zbilje u povijesni i interkulturalni kontekst pitamo se, naglasila je Rittig Beljak, jesu li povijesni dodiri urodili bliskošću prehrambenog ukusa Srednje Europe.

Rittig Beljak je napisala knjigu “Švapski kulinarij – dodir tradicija u Hrvatskoj”, u kojoj ističe da je “švapska kuhinja podjednako dobra građanska kuhinja iz vremena Monarhije, kao i seoska kuhinja njemačke (švapske) manjine u Hrvatskoj. Uostalom njemački doseljenici počeli su i u svojim seoskim domovima rano rabiti tiskane kuharice. Do naših dana došla je ta seoska kuhinja u svojoj razvijenoj varijanti…” Tijekom predavanja Rittig Beljak povukla je paralelu između njemačke i hrvatske kuhinje te predstavila neke recepte među kojima su i neizostavne knedle kao sastavni dio njemačke, austrijske i hrvatske kuhinje.

Predavanju su nazočili pripadnici njemačke manjine u Zagrebu, predstavnik njemačke nacionalne manjine dr. Ivo Rittig te saborski zastupnik Goran Beus Richembergh.