KAKO SE SJEĆATI SREBRENICE

Tema okruglog stola održanog 8. srpnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu bila je “Kako se sjećati Srebrenice”, genocid kao mjesto kulturnog pamćenja. Sudionici okruglog stola dr. sc. Marko Attila Hoare, dr. sc. Tomislav Pletenac, dr. sc. Vahidin Preljević, Muamer Spahić i dr. sc. Emir Suljagić govorili su o tome koliko je važan rukopis za kolektivno sjećanje. Jedna od poruka je – kako pričamo o sebi, tako će nas drugi shvaćati i govoriti o nama. Zaključak je da o genocidu u Srebrenici treba pisati i govoriti kako ne bi bio zaboravljen niti ponovljen. Jedan od sudionika okruglog stola to marljivo čini, riječ je o dr. sc. Emiru Suljagiću koji je ovom prigodom promovirao knjigu Srebrenica MCMXCV. Radi se o knjizi koja čuva sjećanje i upozorava, no to je samo jedna od Suljagićevih knjiga. O tragediji Srebrenice pisao je i u knjizi Razglednica iz groba u kojoj se bavio temom kako pisati o Srebrenici.

Okrugli stol, koji je vodio Nedžad Haznadar, je održan povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici. Organiziralo ga je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, čiji je predsjednik Harun Omerbašić nazočio okruglom stolu.

Pokrovitelji su bili; gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji se obratio sudionicima i publici riječima da se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti, te stoga i podržava ovakve manifestacije. Drugi pokrovitelj je bilo Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ čiji je predsjednik književnik Ervin Jahić također nazočio okruglom stolu. Osim gradonačelnika Bandića, ispreg Grada Zagreba ovom Bošnjacima važnom događaju je nazočila i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika Sektora za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacionalne manjine.