SASTANAK RAVNATELJSTVA HRT I SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE

Sukladno zaključcima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske sa 85. sjednice održane 27. lipnja 2019.godine, vezano za Izvješće o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namijenjenih informiranju pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj za 2018.godinu, 11. srpnja 2019., u prostorijama Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije, održan je konzultativni sastanak Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije i predstavnika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Na sastanku su raspravljena pitanja vezana za utvrđenu nedovoljnu zastupljenost nacionalnih manjina u programima HRT-a te je ukazano na hitnu potrebu kadrovskog proširenja i osnaženja redakcije Prizma i njene suradničke mreže. Dogovoreno je i uključivanje manjinskih sadržaja u sve dijelove programa HTV-a.

Posebno je ukazano na potrebu ponovnog osnivanja redakcije za nacionalne manjine (koju je HRT imala više od 25 godina) te na potrebu edukacije novinara za manjinske programe kao nužnog preduvjeta za učinkovito ispunjavanje obveza iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od 01.siječnja 2018. do 31. prosinca 2022.

Dogovoreno je i održavanje periodičnih konzultativnih sastanaka Ravnateljstva i Programskog vijeća HRT-a sa predstavnicima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske radi razmjene mišljenja i iznošenja prijedloga o sadržaju, te programima namijenjenim nacionalnim manjinama.

Sastanku su prisustvovali:

 1. Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a,
 2. Renato Kunić, ravnatelj programa,
 3. Bruno Kovačević, glavni urednik HRT – 1,2,3. i 4. programa,
 4. Katarina Periša-Čakarun, v.d. rukovoditelja Informativnog medijskog servisa,
 5. Vladimir Kumbrija, urednik,
 6. Damir Smrtić, urednik i voditelj,
 7. Đurica Drobac, urednik i voditelj,
 8. Larisa Banek, urednica,
 9. Sanja Pleša, urednica, novinarka

Od strane predstavnika Savjeta za nacionalne manjine prisustvovali su:

 1. Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora i član Savjeta,
 2. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik,
 3. Vladimi Bilek, saborski zastupnik,
 4. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

izvor: savjet.nacionalne-manjine.info