SABAH info 62. broj

Objavljen je novi 62. broj lista SABAH info nakladnika Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske. Na naslovnoj strani najavljena je 11. smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj koja će se održati 1. prosinca 2018. godine u Splitu. Smotra će se održati u dvorani Časničkog doma Lora, a domaćin i organizator su bošnjačke asocijacije grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa SABAH-om. Prethodna 10. jubilarna smotra održana je u Rijeci na kojoj su kulturno-umjetnička društva i folklorne skupine iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine ugodno iznenadili razinom izvedbe tako da se činilo za neke od njih da nisu amateri nego da plešu na profesionalnoj razini. Vjeruje se da će tako biti i u Splitu.

Osim predstojećih općih izbora u Bosni i Hercegovini jedan od glavnih priloga lista posvećen je obilježavanju 20. obljetnice labinskog Mesdžida. Muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović pohvalio je glavnog imama Islamske zajednice Labin Hazima ef. Bećirovića naglasivši njegovo dugogodišnje plodno djelovanje u Labinu.

SABAH info objavio je i tekstove o nacionalnom Danu borbe protiv nasilja nad ženama i o delegaciji SABAH-a i braniteljskih udruga koju je je 10. srpnja 2018. godine primio dr. Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Veoma su zanimljivi i prilozi o Bošnjačkim danima kulture u Buzetu i o mladoj pulskoj košarkašici Sari Bećirović, koja je pobijedila zloćudnu bolest i vratila se na parket. Evo što Sara kaže:

-Ne iskorištavam vrijeme na neke nebitne stvari niti se zamaram njima, već treniram, igram, školujem se i ne stignem misliti ni o čemu što bi mi moglo naškoditi. Pozitivna sam u svakom trenutku, kako sada dok pričamo, tako i dok sam sve to prolazila. Samo pozitiva, to je najvažnije. Treba tražiti sreću u malim stvarima i nečemu što te ispunjava, to danas nedostaje mnogim ljudima, rekla je Sara Bećirović.

Uz spomenute tekstove, glasilo piše i o petnaestoj godišnjici smrti Alije Izetbegovića (Bosanski Šamac, 8. kolovoza 1925. – Sarajevo, 19. listopada 2003.), bošnjačkom bosanskohercegovačkom političaru, predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon neovisnosti Republike BiH od 1992. do 1996. godine. Potom je bio prvi bošnjački član Predsjedništva BiH od 1996. do 2000. godine. Utemeljitelj je Stranke demokratske akcije 1990. godine i njezin prvi predsjednik do 2001. godine. Jedna od najvažnijih Izetbegovićevih poruka glasi: „Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.“