RUSKA KUHINJA NA MEĐIMURSKOM STOLU

Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” iz Čakovca je organizirala manifestaciju “8. ruska kuhinja na međimurskom stolu”. Tom prigodom je održan zanimljiv kulturni program u kojem je sudjelovao dječji zbor Malinka koji djeluje u okviru udruge, mješoviti zbor Kalinka, plesači, baletani, violinisti…. Osim u ruskim pjesmama, publika je uživala i u ruskom folkloru, ali i u izvrsnim delicijama ruske kuhinje.

Predsjednica udruge Tatjana Mikolaj pozdravila je uzvanike među kojima su bili Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, Elena Piličeva Čorko, predsjednica Koordinacijskog savjeta ruskih sunarodnjaka RH, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, izaslanica gradonačelnika Zagreba Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine GZ, Matija Posavec, župan Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, i drugi uvaženi predstavnici Međimurske županije.

Udruga “Kalinka” okuplja više od stotinu Ruskinja i Ukrajinki, međimurskih ‘sneha’. A osim kulturnog programa, članice su pripremile vrlo ukusna jela ruske kuhinje kojima su oduševili goste na domjenku upriličenom nakon službenog dijela programa. Na jelovniku je bila čuvena ruska juha boršč, peljmeni, tjestenina punjena miješanim mljevenim mesom, svinjetina u umaku od brusnice i ananasa, kotlet Kalinka, te salate i slastice kojima su članice “Kalinke” pokazale raskoš ruske gastro kulture.