ROMI PRVI U NOGOMETU

Nogometna ekipa romske nacionalne manjine pobijedila je na Malonogometnom turniru nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije održanom na sportskom igralištu Islamskog centra na Borovju u Zagrebu. Sudjelovali su Albanci, Bošnjaci, Makedonici, Poljaci i Romi. Najmlađi sudionik natjecanja je bio 12-godišnji Karlo Glavić, pripadnik poljske nacionalne manjine. Svaki igrač je dobio medalju za sudjelovanje na natjecanju, a najmlađi Karlo Glavić i loptu HNS.

Pobjednicima Romima nagradu je uručio Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, i predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, a prisutni na turniru su bili Šuip Ziberi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Tome Apostolovski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavništava nacionalnih manjina Zagrebačke županije te neki predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, kao i vijećnici.

Malonogometni turnir organizirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba u suradnji s vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, a u sklopu godišnjeg programa Sportski susreti nacionalnih manjina.

Ovaj događaj ima društveni značaj jer nije samo riječ o sportskom natjecanju nego i prigodi za druženje pripadnika nacionalnih manjina. A većinskom stanovništvu još jednom je ukazao na nazočnost nacionalnih manjina u zajednici što je od primarne važnosti u senzibiliziranju javnosti na suživot i uvažavanje različitosti.