REALIZACIJA PROJEKTA „JAČANJE OSOBNIH KOMPETENCIJA BRANITELJA, SOCIJALNA INTEGRACIJA TE PRUŽANJE IZVANINSTITUCIONALNIH USLUGA“

U cilju bolje integracije u društvo te poboljšanja i očuvanja zdravlja naših članova u suradnji s partnerom iz Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koja djeluje na području Zagreba osmislili smo program kojim smo prijavili na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda. U tome smo i uspjeli i među prvima smo na listi onih kojima su odobrena sredstva. Ukupna vrijednost projekta je 1.948.734,62 kuna od kojeg Europska unija sufinancira 1.656.424,43 kuna, a traje od 5. veljače 2020. – 5. veljače 2022.

U ožujku mjesecu počela su predavanja članovima Udruge Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu. Program psiho–socijalne rehabilitacije realiziran je kroz dvije radionice u razdoblju od 4. do 11. ožujka 2020., kroz uvodni dio i upoznavanje predavača profesora Zorana Komara i sudionika predavanja, dok se na drugoj radionici govorilo o uzrocima izbijanja rata. Program uspješnog suočavanja sa stresom i uključivanje u svakodnevni život realiziran je kroz dvije radionice od 4. do 11. ožujka 2020. kroz uvodni dio i upoznavanje predavača profesora Zorana Komara i sudionika predavanja, dok je na drugoj radionici bilo riječi o stresu i njegovu utjecaju na život. Kroz provedbu programa jačanja osobnih kompetencija – nutricionizam i zdravlje članove je kroz četiri radionice u razdoblju od 4. do 14. ožujka govorila Diana Kozniku. Tako su se članovi upoznali s važnosti elektrolita i makro minerala u ljudskom organizmu.

Članovi zajednice Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i za vrijeme pandemije odgovorno su pokazali brigu jedni o drugima. Kako je sigurnost svakodnevna odgovornost a fizička udaljenost nije i društvena izolacija članovi su se organizirali i povezali putem društvenih mreža te preko programa Skype održali niz online radionica.
U okviru programa psiho-socijalne rehabilitacije profesor Zoran Komar održao je 4. radionice u razdoblju od 1. do 22. travnja pod nazivima: „Gdje si bio 91.“, „Albanci u Domovinskom ratu“, „Drage volje“, „Ratnici i civili“. Program uspješnog suočavanja sa stresom i uključivanje u svakodnevni život realiziran je kroz četiri radionice u razdoblju od 1. do 22. travnja. 2020. Članovi su sudjelovali u online raspravama „Što me može potresti“, „Stres moj svagdašnji“, „Stres u doba Korone i potresa“ i „Život u karanteni“.

Kroz provedbu programa jačanja osobnih kompetencija – nutricionizam i zdravlje članove je online vodila Diana Kozniku tijekom devet radionica u razdoblju od 2. do 30. travnja. Tako su se članovi upoznali ulogu magnezija i sumpora u ljudskom organizmu, svojstvom masti, podjelom mikronutrijenata, ulogom bakra i joda te mikronutrijentima cinkom i flourom, željezom, ostalim mikronutrijentima, ugljikohidratima i vitaminima topivim u mastima A i D vitaminima. Kroz online radionice članovi su ostali povezani, osuvremenili su komunikaciju i ostali odgovorni. Kroz sljedeće mjesece Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu nastavlja s predavanjima putem Skype-a.

U tijeku je i natječaj javne nabave kombija za potrebe rada udruge, a Udruga će uskoro raspisati natječaj javne nabave za organizaciju kampova u kojem treba provesti program terapije pecanjem i druge aktivnosti.

O nastavku predavanja te daljnjim aktivnostima oko realizacije programa možete saznati na mrežnoj stranici www.uabhdr.eu koja je također realizirana iz dobivenih sredstava.