RAZGLEDNICA FRANJE VONDRAČEKA O LJEPOTAMA ČEŠKE

U Muzeju Sveti Ivan Zelina 11. prosinca, povodom Dana neovisnosti Češke, održano je vrlo zanimljivo predavanje “Turistička razglednica Češke”, o ljepotama Češke govorio je Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine Zagrebačke županije, novinar, publicist i turistički vodič, koji izvrsno poznaje češku povijest i kuturnu baštinu.

– Predavanje turističkim okom po Češkoj zamislio sam ležerno, kao put Češkom od južne Moravske gdje bismo ušli u Češku najbližim putem iz Hrvatske, preko nekih mjesta koja su pod zaštitom UNESCO-a kao što su Lednice i Valtice te grad Mikul. Dalje krećemo put Brna i Zlina, gradova u Moravskoj, te do Kutne Hore u središnjoj Češkoj, pod zaštitom je UNESCO-a, koja je nekad bila najveći rudnik srebra u Europi. Iz njega je država crpila bogatstvo kojim je izgradila cijelu Češku u gotičkom stilu, a u to vrijeme Češka je bila i jedna od najbogatijih zemalja. Iz Kutne Hore put nas vodi prema Pragu kojeg ne obrađujemo detaljno jer ga manje-više svi znaju, pa šetamo dalje u zapadnu Češku do Karlovy Vary i Marianske Lazne te u grad Pisak. To je izvanredno lijepi grad gdje se iz rijeke Vltave nekad vadilo zlato. Češka je puna srebra, ali zlata nema tako puno pa je ovo raritet. U Pisku je i najstariji kameni most u srednjoj Europi. Završavamo putovanje u južnoj Češkoj u gradu Krumlovu, koji je pod zaštitom UNESCO-a i, iza praških dvoraca, drugi je najveći kompleks dvoraca u Europi te po kriteriju UNESCO-a. Na kraju odlazimo prema Njemačkoj i vraćamo se preko južne Češke u Austriju – kaže Vondraček koji je napisao nekoliko knjiga o Češkoj.

Predavanje, koje su organizirali Vondraček i Muzej Sveti Ivan Zeline, bilo je od iznimne važnosti za pripadnika češke nacionalne manjine u smislu edukacije i bolje povezanosti s domovinom Češkom što je važno radi očuvanja nacionalnog identiteta.