PROSLAVLJENA 25. OBLJETNICA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, jučer je u povodu 25. obljetnice državnosti Republike Slovenije, u suradnji sa Slovenskim domom u Zagrebu i Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba u Hrvatskom glazbenom zavodu priredilo svečani koncert i domjenak.

Goste su pozdravili veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj dr. Smiljana Knez, predsjednik Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darko Šonc i počasni gost, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner.

Domjenku su nazočili predstavnici hrvatske vlade, ministarstava, Sabora, predstavnici slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina, diplomatski zbor, vojni atašei, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, gospodarstvenici, novinari, predstavnici nevladinih organizacija, vjerskih zajednica i osobe iz javnog života.

Među uzvanicima su bili i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, tajnik ministarstva za Slovence u susjednim zemljama i po svijetu Rudi Merljak, kontraadmiral Robert Hranj u ime načelnika generalštaba Mirka Šundova, a u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bio je pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić.
Glazbena skupina Sounds of Slovenija: Boštjan Gombač, vokal, klarinet, puhaći instrumenit, Janez Dovč, harmonika, Goran Krmac, tuba, posebna gošća je bila sopranistica Irena Preda, operna pjevačica. Predstavili su slovensku glazbenu baštinu u suvremenoj izvedbi, a izveli su i opernu ariju iz opere «Carmen» te skladbu «Neka cijeli ovaj svijet» iz poznatog hrvatskog mjuzikla «Jalta, Jalta».