PROSLAVA MAĐARA GRADA ZAGREBA

Druženje koje čuva nacionalni identitet

Kao i svake godine dosad zagrebački Mađari okupili su se u restoranu Casablanca i proslavili svoj dan. Proslavu je organiziralo Vijeće mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba kojim predsjedava Zoltan Balaž-Piri, koji je i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Gosti večeri bili su Anita Gyorei, prva savjetnica, zamjenica veleposlanika Mađarske u Zagrebu, Milan Ratači, tajnik za ekonomske odnose Veleposlanstva Mađarske, Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, Željko Zaninović, voditelj Odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama  Grada Zagreba, Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije i predstavnik mađarske nacionalne manjine, Petar Sekereš, tajnik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, Muhamed Zahirović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine, Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine, Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine, Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine i Beri Ahmeti, predstavnik turske nacionalne manjine.

Za dobru zabavu pobrinuli su se svirači koji su za ovu prigodu došli iz Vojvodine. Mađarima, kao i pripadnicima ostalih nacionalnih manjina, ovakva druženja mnogo znače jer imaju prigodu razgovarati na maternjem jeziku, slušati mađarsku glazbu i družiti se te tako čuvati nacionalni identitet. Veseli sudionici zabave uživali su u mađarskim pjesmama i plesu, a razišli su se tek u ranim jutarnjim satima.