MAKEDONIJA U PJESMI I PLESU

Proslavljen Dan zajednice Makedonaca

Zajednica Makedonaca u RH proslavila je Dan zajednice Makedonaca u prostoru Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Samoboru gdje su goste u punoj dvorani pozdravili Daniela Karađozoska, veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj, Marijan Kižlin, predstavnik Grada Samobora, Angel Mitrevski član Savjeta za nacionalne manjine RH, i Slavčo Čadiev,

gradonačelnik Općine Veles u Makedoniji.

Među uzvanicima bili su Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba, protojerej Kirko Velinski, parohijski svećenik iz Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Miroslav Milonjić, ravnatelj Samoborskog muzeja.

Gosti su uživali uz program Literarno-dramske skupine, pjevačke skupine „Momi biserni“ u pratnji instrumentale skupine „Ohridski biser“, folklorne skupine „Kitka“, MKD „Makedonija“ iz Splita, orkestara „Makedo”, folklorne skupine „Makedonija“, MKD „Sv. Kiril i Metodij“ iz Pule i Milene Zlateske. U program su sudjelovali i MKD „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, dječja skupina „Biserčinja“, David Đorđijevski, folklorna skupina „Tanec” Osijek, MKD „Biljana“ iz Zadra te MKD „Ilinden“ iz Rijeke. Program je vodila Marija Georgieva-Petrić, a pokrovitelj Dana zajdnice Makedonaca u RH bio je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske.