PROSLAVA DANA ŽENA I PROMOCIJA ROMSKE KUHARICE

Veliki broj uzvanica i uzvanika okupio se 8. ožujka u Knjižnici Jelkovec u Novom Jelkovcu u Zagrebu na javnoj tribini «Obilježavanje međunarodnog Dana žena», proslavi Dana žena i promociji knjige «Naša mala romska kuharica» autorica i sestara Mirele Beko i Ane Kranjec, rođenih Fazlievski.

Događaj su organizirali Centar za provedbu integracije Roma u RH i EU i njegova predsjednica Ana Dalipovski, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba koje su predstavljali Muhamed Zahirović, predsjednik, i njegov zamjenik Neđatin Kamberovski, te Mirela Beko, predstavnica romske nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Centar, Vijeće Roma Zagreba, kao i predstavnica Roma Zagrebačke manjine, redovito obilježavaju Dan žena, simbol borbe za prava i jednakopravnost žena, koji je putokaz pripadnicama romske nacionalne manjine, među kojima je još mnogo neobrazovanih i nezaposlenih žena. Pred Romkinjama je i dalje težak put ostvarivanja zakonski zajamčenih prava koja zbog raznih razloga ne prakticiraju.

O važnosti društvenog angažmana, obrazovanja i zapošljavanja Romkinja na proslavi su govorili predstavnici romskih organizacija. Ana Dalipovski je  naglasila važnost obrazovanja Romkinja, a nazočnima se obratila i Mirela Beko.

Promociju knjige «Naša mala romska kuharica» vodila je novinarka Božica Brkan, dok je operna pjevačica Antonija Mirat otpjevala nekoliko pjesama, a plesna skupina «Romski san» otplesala splet romskih plesova. Proslavu i promociju je obogatila i izložba fotografija o Romima Slavice Božičević iz udruge Kultura snova.

Ovaj događaj izazvao je veliko zanimanje ne samo uzvanika i sudionika proslave, nego i članova Knjižnice. Među uzvanicima su bili Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjina Grada Zagreba, Bogdanka Srdić-Vuple, članica Odbora za nacionalne manjine Gradske skupštine Grada Zagreba, Skupštini za manjine, Sanela Kantarević, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Lana Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine Zagrebačke županije, Ines Fazlievski, vijećnica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Raman Raki Fazlievski, predsjednik udruge Romski san, Zdravko Odorčić, predsjednik udruge Kulture snova te mnogi drugi koji sudjeluju u aktivnostima nacionalnih manjina na području Zagreba i Zagrebačke županije. Nazočni su se na kraju okrijepili jelima po receptima romske kuharice; podvarkom s puricom, sarmom u vinovoj lozi, paprikom punjenom grahom, te baklavom.