DRUŽENJE POVODOM MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Biti žena znači istodobno biti nježna i čvrsta, lijepa i pametna, emocionalna i karakterna, krotka i borbena. Žena kao supruga, majka, prijateljica, partnerica, kolegica, simbol je novog života, temelj zajedništva, stup obitelji, vječna inspiracija umjetnika. I mudra Andrićeva izreka „Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta“, samo dokazuje veliku ulogu žena u svijetu.

Baš zato i slavimo Međunarodni dan žena, praznik u čast njezinih ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća, premda ovaj praznik danas ima tek simbolički status. Simbolično je i to da se ovaj praznik slavi u ožujku, mjesecu koji najavljuje proljeće, blagostanje i ponovno buđenje života. Tim povodom, dana 7. ožujka 2017. godine u prostorijama Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, članice MKD-a „Ohridski Biser“ iz Zagreba, s prigodnom proslavom u okviru kulturne manifestacije „Dani makedonske kulture“, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, druženjem su obilježili ovaj dan.

Tajnica Društva, Violeta Šterjova, pozdravila je prisutne zdravicom, čestitajući ženama praznik uz stručak proljetnog cvijeća sa željama za dobro zdravlje i sreću. Slijedio je nastup literarno dramske sekcije „Lenka“ i radionice makedonskog jezika za odrasle. O značaju Međunarodnog dana žena govorili su Iva Radeljević i Goran Korov, a Dunja, Jasna i Ivana recitirale su stihove poznate pjesme „Lijepe žene“ makedonskog akademika Blaže Koneskog. Zatim je pjevačka skupina „Momi biserni“ uz pratnju orkestra „Ohridski biser“ i pod vodstvom Safiudina Alimoskog, otpjevala nekoliko makedonskih narodnih pjesama, zajedno s ostalim članicama Društva.

Vrijedne članice kulinarske sekcije za ovu su prigodu pripremile puno ukusnih domaćih specijaliteta makedonske tradicionalne i suvremene kuhinje, nazdravljalo se s rujnim makedonskim vinom, pjevalo se i plesalo. Druženje se nastavilo u opuštenoj i veseloj slavljeničkoj atmosferi, sve u čast žene, njezine važnosti, dostojanstva i vrlina.