PROMOCIJOM KNJIGE GORANA BEUSA RICHEMBERGHA OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije je, 17. studenoga u Palači Matice hrvatske u Zagrebu, obilježila Međunarodni dan tolerancije promocijom knjige Gorana Beusa Richembergha Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima, Biografski leksikon s 1780 biografija. Međunarodni dan tolerancije obilježava se od 16. studenog 1996., taj je datum Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije.

Tim povodom predsjednik Koordinacije Salih Huremović, citirao je dio Deklaracije: U središtu obilježavanja, u skladu s Deklaracijom, koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države je jačanje tolerancije kroz međusobno razumijevanje među kulturama, narodima i ljudima. Tolerancija predstavlja vrijednost koja se odnosi na razumijevanje i uvažavanje različitosti društva u kojem živimo i jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Nedostatak tolerancije stvara predrasude i dovodi do diskriminacije grupa ljudi ili pojedinaca.

Huremović je istakno da su mnogi pripadnici nacionalnih manjina dali hrvatskom društvu nemjerljiv doprinos. -Ove godine Međunarodni dan tolerancije obilježavamo predstavljam jedne iznimne knjige, radi se o prvom i sveobuhvatnom i u knjigu oblikovanom biografskom leksikonu neke nacionalne manjine u Hrvatskoj. No, treba istaknuti ono što i sam autor piše u predgovoru knjige:„Ovaj biografski leksikon nije etnički ekskluzivan leksikon. Mnoge od biografija koje su obuhvaćene ovom velikom knjigom zapravo se čvrste poveznice između različitih etničkih zajednica i kulturnih krugova. Mnoge istaknute potomke Nijemaca u hrvatskoj povijesti mogu smatrati svojima i kulture austrijskog, češkog, slovenskog, talijanskog, židovskog i drugih naroda. To je bogatstvo na koje svi možemo biti ponosni.“ – rekao je Huremović, čestitao Međunarodni dan tolerancije i zahvalio Zagrebačkoj županiji na podršci u radu manjina i organiziranju ovoga događaja.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Zagrebačke županije Kristina Autischer Jadrešić, istaknula je da se kroz Koordinaciju manjina Zagrebačke županije promiče razumijevanje i tolerancija. – Na taj način gradi se društvo u kojem je tolerancija jednih prema drugima čvrsto tlo po kojem hodamo i po kojemu i dalje trebamo nastaviti hodati. Zajedništvo, razumijevanje i tolerancija preduvjet je suživota, mira i zajedničkog građenja budućnosti. Zagrebačka županija uvijek je bila, je i biti će mjesto na kojemu stvaramo uvjete u kojima smo svi pozvani i slobodni ostvariti svoje potencijale – izjavila je Autischer Jadrešić.

Knjigu su predstavili dr. sc. Filip Škiljan, znanstveni savjetnik u Institutu za migracije i narodnosti, dr. sc. Boris Beck, publicist, književnik i docent na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, te autor Beus Richembergh.

-Čitajući leksikon vidljivo je da je tendencija rada bila da bude zanimljiv čitateljima. Obično su leksikoni zamorna literatura koja se koristi samo onda kada se mora, a koja se vrlo rijetko uzima kao štivo za čitanje. Veliki broj biografskih jedinica u ovom leksikonu su pisane iznimno zanimljivo te se mogu čitati kao kratke priče o navedenim ljudima, a ne kao šturi podaci koje autor iznosi samo da bi pobrojio najvažnije djela ili neke crtice iz pojedinčeva života – rekao je Škiljan.

Promociji su prisustvovali Petra Hantschke, prva tajnica Veleposlanstva Njemačke u Hrvatskoj, te predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije i Zagreba, a program je organiziran uz financijsku potporu Zagrebačke županije.