PREŠEREN JOŠ ŽIVI U PJESMAMA SLOVENSKIH GLAZBENIKA

Povodom slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba večeras su otvorili izložbu Prešeren u popularnoj glazbi. Izložba je postavljena u Slovenskom domu u Zagrebu, mjestu na kojem zagrebački Slovenci organizirano održavaju sve svoje aktivnosti, a zbog originalnosti pobudila je veliko zanimanje, ne samo pripadnika slovenske zajednice nego i ostalih ljubitelja glazbe i kulturnih sadržaja.

Jedan od najvećih slovenskih pjesnika Franc Prešeren, koji je rođen prije više od 200 godina, još i danas je nadahnuće glazbenicima koji skladaju njegove pjesme. Ova jedinstvena izložba Gorenjskoga muzeja iz Kranja, mjesta u kojem je Prešeren umro 1849., prvi puta na jednom mjestu predstavlja slovenske glazbenike i glazbene skupine koji su posljednjih desetljeća na nov način interpretirali Prešernovu poeziju i uglazbili je u različitim žanrovima. Prešernove stihove pjevaju Mojmir Sepe, Ditka, Haberle, Oto Pestner, grupe Leibach i Lačni Franc…

Plakati s naslovnicama albuma tih pjevača izloženi su u Slovenskom domu, a posjetitelji su imali prigodu i pojedinačno poslušati glazbu spomenutih pjevača preko slušalica.

O značaju Prešerna za slovensku kulturu govorio je Darko Šonc, predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Slovenskog doma, a prisutnima se obratio i Marko Rakovec, zamjenik veleposlanice Slovenije u Hrvatskoj. Rakovec je čestitao na organizaciji izložbe i naglasio da Veleposlanstvo podupire ovakve manifestacije jer kultura spaja narode. U programu je nastupila i glazbena skupina Tantadruj. Gašper Peternel je kustos izložbe koja ostaje otvorena do kraja veljače 2018..