FILMSKO PUTOVANJE KROZ POVIJEST

Filmovima Katedrala i Slike iz zaboravljenog kraja večeras je nastavljen program Dokumentarni film u Crnogorskom domu u Zagrebu kojeg organizira Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb. Prikazivanje filmova omogućio je Arhiv RTCG, a radi se o filmovima snimljenim pretprošle godine i prije više od tri desetljeća. Film Katedrala snimljen je 2016., producirao ga je Radivoje Brnović za Dokumentarni program TV CG, a Slike iz zaboravljenog kraja režirao je Krsto Papić za Televiziju Titograd 1986..

U filmu Katedrala prikazana je katedrala sv. Tripuna u Kotoru, a u Slikama iz zaboravljenog kraja prizori iz Banjsko – Vučidolskog kraja (Vučji dol), dijela zapadne Crne Gore smještena na tromeđi s BiH i Hrvatskom. Dok je u prvom filmu riječ o duhovnom životu, u drugom je prikazano odumiranje i raseljavanje.

Projekcija crnogoskih dokumentarnih filmova redovito izaziva veliko zanimanje zagrebačkih Crnogoraca među kojima su bili Dušan Mišković, predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, čija je gošća ovom prigodom bila Branka Papić, kći pokojnog redatelja Papića.