PREDSTAVLJENE DVIJE KNJIGE KARELA ČAPEKA: KNJIGA APOKRIFA I O LJUDIMA

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva 6. svibnja u Češkom domu u Zagrebu održano je predstavljanje dviju knjiga klasika češke književnosti Karela Čapeka, Knjige apokrifa i O ljudima koje je prevela Dubravka Dorotić Sesar, a objavila izdavačka kuća Disput.

Knjiga apokrifa zbirka je od 28 Čapekovih kolumni koje je od 1920. do 1938. objavljivao u novinama. Radi se zapravo o kratkim pričama u kojima se poigrava biografijama povijesnih ili izmišljenih ličnosti, vrlo često s aluzijama na tadašnje vrijeme, primjerice na uspon totalitarnih ideologija ili probleme u izgradnji demokratskog sustava.

Knjigu O ljudima sastavila je Dubravka Dorotić Sesar odabravši iz Čapekova opusa 54 teksta posvećena ljudima i njihovim karakterima u kojima s  blagim humorom piše o ljudima onakvima kakvi jesu, oslikava njihove slabosti, navike, poroke i strasti, ali bez osuđivanja i uz duboko razumijevanje ljudske prirode. Govoreći o novim Disputovim izdanjima, Matija Ivačić s Katedre za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasio je da oni objedinjuju tekstove koje je Čapek pisao za novine u razdoblju kad je kao književnik najviše sazrio i pisao svoja najbolja djela.

„To su kratki i slatki, jezgroviti i zaigrani tekstove, humoristični – iako ne bez gorčine i oporosti – a zajednički im je nazivnik njihova aktualnost“, kazao je Ivačić, istaknuvši da je gotovo sav Čapekov bogati opus preveden na hrvatski, pri čemu je velik korak naprijed obavljen upravo u zadnjih nekoliko godina.

Dubravka Dorotić Sesar kazala je da je razlika između tih dviju izdanja to što u Knjizi apokrifa Čapek govori o ljudima koji nisu anonimni, dok su u knjizi O ljudima svi anonimni i u svakome od njih svatko može naći sebe. Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac je priče iz Knjige apokrifa usporedio je s pričama Broja jedan iz Alana Forda napomenuvši da one predstavljaju alternativnu povijest iz Čapekove vizure, dok u knjizi O ljudima Čapek obrađuje isključivo svevremenske probleme, precizno analizirajući i ono u čemu je čovjek slab i ono u čemu je jak. Glavni urednik Disputa Josip Pandurić ocijenio je čitanje Čapeka kao istinski doživljaj, neobičan jedinstven i neponovljiv na način da ga se treba ponavljati.

Na predstavljaju je bio i zamjenik češkog veleposlanika u Hrvatskoj Slavomír Goga koji je istaknuo aktualnost Čapekovih djela i u današnje doba, posebno onih u kojima je upozoravao na opasnost od Hitlera. Podsjetio je i na okolnosti Čapekove smrti 25. prosinca 1938. kao posljedice razočaranja nakon Minhenskog sporazuma kojim je okončana Prva čehoslovačka republika i poslije nekoliko mjeseci Češka postala njemački protektorat.