PREDSTAVLJENA KNJIGE „DARDANSKA BOŽICA DEA“ ALBANSKE AUTORICE EDI SHUKRIU

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu održana je promocija knjige „Dardanska božica Dea“ albanske autorice Edi Shukriu, objavljene u nakladi Dršutva albanskih umjetnika hrvatske Dea.

Otkako je 2014. knjigu objavila Akademija znanosti i umjetnosti Kosova u Prištini, izazvala je interes za objavljivanjem na hrvatskom jeziku. Gentiana Lleshdedaj, prevoditeljica ističe: – Uredništvo Biblioteke Dea odabralo je knjigu na preporuku znanstvene savjetnice dr. sc. Marije Buzov, recezentice knjige. Glavna urednica Ljiljana Koci istaknula je: – Iznimno je mali broj znanstvenih knjiga, a time i novih istraživanja albanskih znanstvenika, posebice na polju arheologije, prevedeno s albanskog na hrvatski jezik, te je ova knjiga mali doprinos u moru knjiga koje bi bile zanimljive hrvatskoj znanstvenoj zajednici.

– Arheološka istraživanja zahtijevaju stalnu reviziju i iznimno je važno da hrvatska znanost bude upoznata s novim znanstvenim radovima i istraživanjima s područja Kosova, Albanije i Makedonije – rekla je Marija Buzov.

Tribini su nazočili Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverna Makedonija u Hrvatskoj, i Ermina Lekaj, zastupnica u Hrvatskom saboru, te predstavnici albanskih udruga.  Događaj je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske Dea uz potoru Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.