PREDSTAVLJENA KNJIGA O SLOVENSKIM LOGORAŠIMA U JASENOVCU

U Slovenskom domu Zagreb 13. listopada predstavljena je knjiga Slovenski taboriščniki v Jasenovcu Knjiga imen in obrazov Alojza Kramara, člana Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske koju je uredila Ilinka Todorovski, slovenska novinarka i publicistica koja je prisustvovala promociji.

Nakon što je autora najavio Darko Šonc, predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća Slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Kramar je govorio o tome kako je knjiga nastala. Istraživao je dokumentaciju o Slovencima koji su od 1941. do 1945. deportirani u ustaški logor Jasenovac gdje je ubijen Janko Krefl, prvi predsjednik Slovenskoga doma Karlovac, a nekoliko mjeseci u njemu je bio zatočen i Fran Zavrnik, prvi predsjednik Slovenskoga doma Zagreb.

Knjiga je posvećena logorašima iz Slovenije, te onima slovenskih korijena, a Kramar opisuje tko su oni bili, koliko ih je bilo, odakle su došli, kako su se našli u NDH, jesu li tamo živjeli prije rata ili su prognani, zašto su uhićeni i kakva je bila njihova logoraška sudbina. Na popisu je 306 ubijenih i umrlih slovenskih logoraša, te još 103 spašenih koji su preživjeli. Kramar je nastojao saznati što više o njima kako bi brojevi i imena dobili ljudsko lice.