PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA B’LGARO-H’RVATSKI POLITIČESKI I KULTURNI OTNOŠENIJA PREZ VEKOVETE

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 3. listopada predstavljen je zbornik radova B’lgaro-h’rvatski političeski i kulturni otnošenija prez vekovete (Bugarsko-hrvatski politički i kulturni odnosi kroz stoljeća) izdan povodom 75. godišnjice rođenja bugarske povjesničarke dr. sc. Rumjane Božilove koji je rezultat višegodišnjeg rada hrvatskih i bugarskih znanstvenika u sklopu zajedničkog projekta Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti i Odsjeka za povijesne znanosti HAZU. Suradnja dviju akademija započela je 1997. upravo zahvaljujući dr. sc. Rumjani Božilovoj koja je tijekom znanstvenih istraživanja u Zagrebu uspostavila prve kontakte i formalne veze između tih institucija. Kao dugogodišnja voditeljica projekta svojim je znanstvenim radom i publikacijama formirala cijelu znanstvenu školu koja je za cilj imala istraživanje i popularizaciju hrvatsko-bugarskih odnosa.

Zbornik se sastoji od tri dijela. Prvi dio posvećen je dr. sc. Rumjani Božilovoj, sjećanjima njezinih suradnika i kolega o počecima zajedničke suradnje te vezama sa zagrebačkim ustanovama i povjesničarima. U drugom dijelu objavljeno je 15 radova sa znanstvenog skupa održanog u lipnju 2012. u Sofiji povodom 100. godišnjice Balkanskog rata, pod nazivom Vojna i mir. Treći dio, Vjera i mir, obuhvaća radove sa znanstvenog skupa održanog u Sofiji u veljači 2015. povodom 200. godišnjice rođenja biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Autori radova su bugarski i hrvatski znanstvenici različitih profila koji su u svojim radovima obradili čitav niz kulturno-umjetničkih i jezikoslovnih te političko-religijskih tema.

Na predstavljanju je govorio i potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić koji je podsjetio da je Hrvatska akademija 1861. osnovana s južnoslavenskim imenom kako bi obuhvatila i Bugare koji su 1869. osnovali svoju akademiju. Pritom je istaknuo da je prvi predsjednik HAZU Franjo Rački napisao Povijest Bugarske, zbog čega mi je u palači Bugarske akademije znanosti podignut spomenik kojeg u Sofiji zbog svojih zasluga za Bugare ima i Strossmayer.

Na promociji su govorili i bugarska veleposlanica Tanja Dimitrova i upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti HAZU dr. sc. Damir Karbić, a zbornik su predstavili urednici dr. sc. Svetozar Eldarov i dr. sc. Irina Ognjanova te dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek i dr. sc. Tihana Luetić.