PREDSTAVLJEN PROJEKT «POSTANI AKTIVAN ROM/KINJA I ZAPOSLI SE – PARIZ’»

Projekt «Postani aktivan Rom/kinja i Zaposli se – PARIZ’» predstavljen je danas na okruglom stolu održanom u Europskom domu u Zagrebu. O značenju projekta za romsku nacionalnu manjinu govorio je njegov voditelj Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba.

-Nositelj projekta je Grad Zagreb, partneri su mu Obrtničko učilište, Unija Roma Hrvatske, Udruga Roma Zagreb i Zagrebačke županije, a glavni ciljevi su; jačanje stručnih znanja Roma i Romkinja kroz provedbu programa obrazovanja odraslih, da se Romi koji se uključe u projekt osposobe za tržište rada. Drugi cilj je osnaživanje i unaprjeđenje njihovih vještina, a treći je jačanje kompetencija stručnjaka koji rade na zapošljavanju Roma. Svrha projekta je zapošljavanje Roma, njihovo socijalno uključivanje i smanjivanje rizika od socijalne isključenosti – rekao je Petrović. O Mjerama aktivne politike zapošljavanja marginaliziranih skupina govorila je Marija Halić, v.d predstojnica HZZ-e, Regionalnog ureda Zagreb, a o poduzetništvu i radu kao jamstvu boljeg života govorio prof. dr. Velimir Srića.

Projekt financira Europski socijalni fond Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. 2020. Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina. Očekivani rezultati projekta su: 50 osposobljenih Roma/Romkinja za jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada (građevinska, metalska, pomoćna zanimanja u ugostiteljstu i hotelijerstvu, njegovateljica, osobna domaćica i gerontodomaćica), primjena inovativnog modela za razvoj life managmenta ENTRE YOU – osnaživanje socijalnih kompetencija, usvajanje osnovnih komunikacijskih vještina i poduzetničkog načina razmišljanja te dodatno osposobljavanje zaposlenika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Zagreba koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina.