PREDSJEDNICI HRVATSKE I CRNE GORE PRISUSTVOVALI PROSLAVI 30. GODIŠNJICE OSNIVANJA NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA HRVATSKE

Svečano obilježavanje 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, koje je održano večeras u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, otvorio je Danilo Ivezić, predsjednik te udruge. Nakon što je pozdravio brojne uzvanike među kojima su bili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, veleposlanici, te Elizabeta Knnor, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, Ivezić je govorio o povijesti NZCH, njenoj kulturnoj, ali i političkoj aktivnosti, posbno doprinosu osamostaljenju Crne Gore.

– Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske formirana je u vrijeme koje u Hrvatskoj nije bilo naklonjeno Crnogorcima i Crnoj Gori. Mnogi od onih koji su je osnivali i koji su mnogo doprinijeli zajednici, danas više nema. U najtežim ratnim godinama, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske bila je nositelj brojnih incijativa i tribina. Posebno je radila na internacionalizaciji crnogorskog pitanja – naglasio je Ivezić te spomenuo neke od najuspješnijih Crnogoraca u Hrvatskoj poput Veljka Bulajića, Dimitrija Popovića, Milke Babović… Također je govorio i o brojnim kulturnim programima koje je realizirala ta zajednica.

Prisutnima se obratio i Aleksandar Tolnauer govoreći o značaju djelovanja NZCH, položaju nacionalnih manjina u Hrvatskoj te njihovoj integraciji i doprinosu hrvatskom društvu. – Nepobitna je i neosporna činjenica da je u ovih trideset godina djelovanja Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske dala ogroman i nemjerljiv doprinos u prevladavanju toga nesretnog ratnog i poratnog vremena u kojem je trebalo iskazati mnogo strpljenja, mudrosti i razumijevanja za prevladavanje političkih, psiholoških, gospodarskih i ljudskih problema da se u tim uvjetima ostvari integracija crnogorske manjine u javni i društveni život Republike Hrvatske. U tom procesu, neovisno o svim izazovima, NZCH je uspjela uključiti u svoj rad istaknute i priznate Crnogorce intelektualce u hrvatskom društvu čime je postignuta afirmacija Crnogoraca i crnogorske manjine u Hrvatskoj – rekao je Tolnauer. Istaknuo je da je Republika Hrvatska u usvajanju manjinske legislative na jednoj od najviših razina, te da je stvorila uvjete u priznavanju participacije manjina kako u javnom tako i u društvenom životu kao jedan od ključnih uvjeta zaštite manjina u suvremenim demokracijama i društvima.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

– Čestitajući jubilej mogu sa zadovoljstvom konstatirati da ste u trideset godina izgradili čvrste temelje jedne moderne institucije koja će i u buduće biti oslonac očuvanja i afiramacije crnogorskog identiteta i suradnje Crne Gore i Hrvatske. Opus hrvatskih Crnogoraca je po mnogočemu jedinstven, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske najorganiziranije je i najintelektualnije crnogorsko udruženje u inozemstvu – rekao je Đukanović koji je Danilu Iveziću uručio Orden crnogorske zastave 3. stepena.

Milanović je naglasio kako je iz njegove perspektive identitet ono što resi Crnogorce. – To je nešto toliko posebno, osobito, jedinstveno i neiskorjenjivo, a delikatno stanje u kojem se vaša država nalazi ni na koji način, po meni, ne ugoržava opstojnost jedne ideje i jednog puta koji je neminovno europski – rekao je Milanović.

U glazbenom dijelu programa nastupila je kantautorica, redateljica i solistica Dušanka Belada koja je otpjevala nekoliko pjesama među kojima i crnogorske etno pjesme: Poljem se vije, Pod onom gorom zelenom, Još ne sviće rujna zora…Svečanosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisustvovali su i Ljiljana Klašnja, pomoćnica pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilno društvo i nacinalne manjine, Tanja Horvatin, voditeljica Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, te predstavnici i predsjednici vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba.