PREDAVANJE O ČEŠKOM ZAGREBU NA YOUTUBE KANALU

Zbog pandemije koronavirusa i Hrvatsko-češko društvo onemogućeno je u redovitom djelovanju te je započelo praksu održavanja predavanja putem svojeg Youtube kanala. Prvo predavanje održao je Marijan Lipovac, predsjednik Društva, pod naslovom Povijest Čeha u Zagrebu od biskupa Duha do danas te je dostupno na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=hdIC-PseHjk

Zbog određenih tehničkih problema nije snimljen završetak predavanja. Nedostaje ovih nekoliko rečenica: “Kakvo je danas stanje s brojem Čeha u Zagrebu vidjet ćemo nakon popisa stanovništva 2021. Bez obzira na to, činjenica je da su tragovi češke nazočnosti u Zagrebu duboki i neizbrisivi, o čemu svjedoče prezimena češkog porijekla, čiji nosioci su danas uglavnom Hrvati. Od poznatijih to su Bohaček, Čermak, Devidé, Doležal, Dukat, Havliček, Havranek, Holy, Horak, Houra, Houdek, Jelinek, Jindra, Jirasek, Jirsak, Kincl, Klašterka, Knebl, Krepela, Kubik, Kuhta, Novotny, Prohaska, Srb, Uhlik, Vavra, Vondraček, Zima… A kad govorimo o češkim tragovima, treba spomenuti da u centru Zagreba imamo Prašku i Masarykovu ulicu. Prema tome, opravdano je koristiti sintagmu „češki Zagreb“ koja ne treba nikoga vrijeđati jer nije odraz nečijih teritorijalnih pretenzija, nego priznavanje činjenice da bez brojnih Čeha Zagreb ne bi bio Zagreb, ovakav kakvog znamo. Nadajmo se da će Zagreb stoga postati popularniji i među češkim turistima, a i da će se Češka uključiti u pomoć Zagrebu nakon potresa kako bi se i u ovoj nevolji koja nas je snašla ponovno potvrdilo hrvatsko-češko prijateljstvo i solidarnost.

Nadam se da ćemo se uskoro moći vidjeti uživo, a ako ne, ponovno ćemo se gledati putem ovog Youtube kanala Hrvatsko-češkog društva.