POVRATAK KARDINALA HAULIKA U KOLEKTIVNO SJEĆANJE HRVATSKOG NARODA

Drugo prošireno izdanje knjige “Kardinal Haulik” prorok jugoslavenske propasti, predstavljeno je 19. studenog u Češkom narodnom domu u Zagrebu, a o knjizi je govorio autor prof. dr. sc. Ivan Biondić.

– Godinama se bavim osobom i djelom kardinala Juraja Haulika pa s tim u svezi je i ovo predavanje glede 150. obljetnice njegove smrti. Drago mi je da mogu u Matici slovačkoj predstaviti njega što sam i dosad činio jer smatram da je on veliki čovjek slovačkog naroda, ali još veći se pokazao velikan hrvatskoga naroda. Nažalost, kako znamo uspomena na Haulika je dosta potisnuta u memoriji hrvatskoga naroda, ali ova knjiga ponovno ga pokušava vratiti u kolektivno sjećanje. Radi se o tome da je u prvom izdanju pokazana i dokazana njegova znanstvena povijesna habilitacija. Međutim, tamo smo predvidjeli da je poslije toga trebalo pokazati i njegovu javno-politčku habilitaciju i one ustanove koje su to trebale napraviti a nisu učinile. Upravo u tome drugom dijelu ovoga izdanja govori se koje bi ustanove trebalo da porade na tome – rekao je Biondić.

Slovak, Juraj Haulik je 1832. imenovan velikim prepozitom zagrebačkog Kaptola i priorom vranskim. Tu je službu obavljao iz Beča, a 1837. imenovan je zagrebačkim biskupom te je u siječnju 1838. došao u Zagreb. Zbog bolesti bana Franje Vlašića morao je prema tradiciji preuzeti i političke dužnosti te je postao namjesnik banske časti. Kao banski namjesnik predsjedao je Hrvatskim saborom i predvodio hrvatsku delegaciju na Ugarskom saboru u Požunu gdje se borio za hrvatska prava nasuprot mađarskim težnjama, posebno protiv uvođenja mađarskog kao službenog jezika. Haulik je dobio potporu iliraca i narodnjaka, a pod njegovim predsjedanjem je 1847. na zasjedanju Hrvatskog sabora hrvatski proglašen službenim jezikom.

Organizatori predstavljanja knjige bili su predstavnik slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba Zlatko Jevak i Matica slovačka Zagreb.