POVRATAK ALBANIJE U EUROPU MIT JE IZGRAĐEN NA SKENDERBEGU

Na programu Dana albanske kulture, koji se u Zagrebu održavaju posljednjeg tjedna u mjesecu studenome, u Novinarskom domu održan je okrugli stol na temu albanski preporod. Predavač je bio povjesničar Paskal Milou, bivši albanski ministar vanjskih poslova, koji je obuhvatio mnoge specifičnosti povijesnih i političkih okolnosti koje su desetljećima i stoljećima uvelike utjecale na izazove pred kojima su se nalazili Albanci na putu do neovisnosti i žrtvi koju su za to podnijeli.

Na okruglom stolu koji je vodila Krenare Podvoric, Milou je govorio o tome kako je povratak Albanije u Europu mit koji je razvio Nacionalni preporod fokusiran na liku Skenderbega i ratu Arberanaca pod njegovim vodstvom protiv osmanske okupacije. Evokacija ove povijesne epohe imala je dva glavna cilja: nacionalno buđenje Albanaca, osvješćivanje i koncepciju nacionalnog identiteta za stvaranje vlastite neovisne države. Drugo je da se preko Skenderbega i njegovog slavnog doba težilo „ponovno otkrivanju“ europskih korijena albanskog identiteta i uklanjanju osmanskih nadslojeva koji su na njima stavljeni, a sve kako bi velike europske sile Albance prepoznale kao nositelje europske, a ne osmanske civilizacije.

Dani albanske kulture održavaju se povodom Dana utemeljenja Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj i Dana neovisnosti Albanije. Najprije se prisutnima obratio Esad Çaollaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, čestitao Dan neovisnosti Albanije i zahvalio albanskom veleposlaniku Rizi Podi na podršci ove manifestacije, predavaču Milou, Veleposlanstvu Republike Kosovo, saborskoj zastupnici Ermini Lekaj Prljaskaj te svima ostalima koji su sudjelovali u organizaciji. Veleposlanik Poda govorio je o važnosti Dana neovisnosti Albanije za albanski narod te izrazio zahvalnost Uniji za organizaciju Dana albanske kulture.

Organizatori okruglog stola bili su Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija”, a suorganizatori Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, uz potporu saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Ministarstva dijaspore i strateških investicija Kosova, Veleposlanstva Kosova i Veleposlanstva Albanije.