POVIJEST ĆE IH ZAUVIJEK PAMTITI JER SU DALI ŽIVOT ZA HRVATSKU

Sjećanje na Šefika Pezerovića, prvoga hrvatskoga redarstvenika Bošnjaka ubijenoga u Domovinskom ratu, i ostale poginule branitelje Bošnjake obilježeno je 30. rujna polaganjem vijenaca na Spomen obilježje Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata RH koje se nalazi ispred Islamskog centra u Zagrebu. Vijence su položili obitelj Šefika Pezerovića, izaslanik premijera Vlade RH i ministra branitelja Željko Motik, izaslanik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a u ime Grada Zagreba Suzana Stanić i Tatjana Horvatin. Vijence su položili i predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Udruga veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, te ostale bošnjačke udruge.

O ratnom putu Šefika Pezerovića govorile su članice obitelji Amira Hamzić Pezerović i Selma Pezerović. Memorijalni dani Šefika Pezerovića započeli su u organizaciji njegove obitelji, a 2015. organizaciju je preuzelo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba dok je njime predsjedao Kemal Bukvić i otad se održava memorijal za sve poginule branitelje Bošnjake.

U Domovinskom ratu poginulo je 1100 Bošnjaka, a Šefik Pezerović bio je prva žrtva. Bio je policajac u Policijskoj postaji Črnomerec u Zagrebu kada je 1991. kao dragovoljac otišao u obranu Pounja koje je zajedno s JNA razarala srpska paravojska. Nakon što je poginuo Šefikov zapovjednik, on je kao jedini preostali specijalac odlučio izvući preživjele suborce iz neprijateljskog obruča. No, nije uspio jer je teško ranjen u glavu i ruku. S još dvojicom ranjenih policajaca trebao je biti prevezen sanitetskim vozilom u bolnicu u Sisak, ali je vozilo napadnuto u Kuljanima i svi su zarobljeni. Liječnik, tehničar i vozač odvedeni su u logor i poslije razmijenjeni, što je bilo s ostalom dvojicom ranjenih policajca ne zna se, a istina o Šefikovu stradanju i zvjerskom mučenju koje je proživio posljednjih dana života otkrivena je nepuno desetljeće nakon njegove smrti. Njegov mučitelj Jablan Kejić vozio je teško ranjenog Šefika u gepeku u automobilu po selima Kirišnicu, Jovacu, Šakanlijama i Lotini gdje su se mještani na njemu iživljavali. Nakon zvjerskog mučenja ubili su ga 22. srpnja 1991. u Kuljanima. Šefik Pezerović posthumno je odlikovan s nekoliko odličja, a njegova žrtva simbol je otpora agresoru. Nakon polaganja vijenaca, komemoracija je održana u dvorani Islamskog centra, a o ulozi Bošnjaka u obrani Hrvatske govorio Armin Hodžić, predsjednik Vijeća BNMGZ.

Događaju su prisustvovali brojni pripadnici bošnjačke nacionalne manjine među kojima se isticao Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalna manjine Zagrebačke županije, bivši policijski specijalac i branitelj, te predsjednik Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske.

Pokrovitelj memorijala bilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, a organizatori Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Udruga Počasni vod Bošnjaka i Udruga Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske.