POVIJESNI TRAG ALBANSKIH ŽENA

Društvo albanskih umjetnika Hrvatske DEA, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, organiziralo je manifestaciju “Istaknute albanske žene” povodom objavljivanja istoimene knjige kosovske znanstvenice Edi Shukriu. Ova važna tribina okupila je brojne posjetitelje kako bi istražili, razumjeli i proslavili doprinos koji su albanske žene dale ne samo albanskoj baštini već i svjetskoj povijesti. Književnica Ljiljana Koci i znanstvena savjetnica Marija Buzov izlaganjima su osvijetlili važnost, utjecaj i izuzetnu ulogu albanskih žena kroz stoljeća.

– Albanska žena nije bila izvan povijesnih trendova, unatoč tome što su žene bile istinski stabilni stupovi obitelji i nacije. Njihova ustrajnost, žrtva, otpor i izdržljivost predstavljaju oblik otpora u težnji prema slobodi i neovisnosti, što seže unatrag u povijesne izvore. Suprotstavljale su se dekulturaciji i asimilaciji njegujući duh obiteljskog odgoja i čuvajući narodnu i urbanu tradiciju – izjavila je Koci te istaknula važnost promatranja djelovanja tih žena s više gledišta uvažavajući iznimno teške povijesne okolnosti u kojima su djelovale.

-One su otkrile stvaralačku, intelektualnu i ljudsku smjelost, dajući značajan doprinos razvoju pozitivnih procesa društva na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj ove manifestacije nije samo istražiti albanske žene već i demistificirati predrasude o njima. Često su takve predrasude sugerirale da se albanske žene kreću samo unutar obitelji i da nisu dovoljno poštovane od strane muževa, braće ili očeva. No, istina je daleko od toga. One su jednake kao i sve ostale žene, a kroz ovu knjigu vidimo njihovu ustrajnost i žrtvu, bez obzira na uloge koje imaju u obitelji ili profesionalnoj sferi – kazala je Koci.

Knjiga “Istaknute albanske žene” detaljno opisuje 72 albanske žene od antičkog do suvremenog doba, te obuhvaća širok spektar žena koje su ostavile trag ne samo u albanskoj baštini već i na svjetskoj.

-Nabrojene su žene vladarice, književnice, znanstvenice, vojnikinje, političarke, umjetnice, humanitarke i mnoge druge, čija su postignuća i doprinosi značajni za kulturnu, znanstvenu i društvenu povijest. Ove žene su svjedočanstvo snage, hrabrosti i odlučnosti u stvaranju pozitivnih promjena – kazala je Buzov.

Cilj manifestacije “Istaknute albanske žene” je proslaviti naslijeđe ovih izuzetnih žena i osnažiti sve žene, bez obzira na nacionalnost, da se predano angažiraju na bilo kojem polju koje odaberu. Kao što je jednom rekla Majka Tereza: “Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš.” Ova manifestacija predstavlja dragocjen trenutak u promicanju jednakosti, poštovanja i inspiracije među ženama svih nacionalnosti i kultura te poziva na cijenjenje i prepoznavanje uloge i doprinosa žena u društvu kroz povijest i u suvremenom dobu. Doagađaju su prisustvovali Mialim Fetai, veleposlanik Sjeverne Makedonije u Hrvatskoj, i Emirat Asipi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba.