POLOŽENI VIJENCI I ODANA POČAST POGINULIM BOŠNJACIMA BRANITELJIMA U DOMOVINSKOM RATU

Po Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom branitelju Bošnjaku u Domovinskom ratu, nazvan je prilaz kod Islamskog centra u Zagrebu, a svečanim otkrivanjem ploče Prilaz Šefika Pezerovića kod Spomen obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata u Zagrebu počeli su 11. svibnja Memorijalni dani Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu. Na istom su mjestu položeni vijenci i odana počast svima poginulima braniteljima Bošnjacima. Ova manifestacija održana je u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Udrugom Počasni vod Bošnjaka, u počast braniteljima Bošnjacima koji su dali život za Hrvatsku u Domovinskom ratu te u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića. Njeni pokrovitelji su bili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Zagreb. Prisutnima se obratio Harun Omerbašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba: – Predložili smo Gradskoj skupštini Grada Zagreba da se po Šefiku Pezerović imenuje ulica i to je prihvaćeno. Ovu manifestaciju prije sedam godina započela je obitelj poginulog Pezerovića, a prerasla je u memorijal svim poginulim braniteljima Bošnjacima. Današnji dan kad se prisjećamo naših poginulih je poseban za sve Bošnjake u Hrvatskoj jer su naša braća dali život u obrani ove države – rekao je Omerbašić.

Prvi vijenac na Spomen obilježje položila je obitelj Šefika Pezerovića, potom su to učinili; Ante Deur, izaslanik predsjednice Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Sabora Andrija Mikulić, ministar branitelja Tomo Medved, Ermina Lekaj-Prljaskaj, saborska zastupnica, i Ishak Hodić, tajnik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske “SABAH” i tajnik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske, saborski zastupnici Veljko Kajtazi, Milijan Brkić, Zlatko Hasanbegović, Željko Glasnović i Irena Petrijevčanin Vuksanović, muftije Aziz Hasanović i Ševko Omerbašić, Miro Laco, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, predstavnici HVIDRE Velike Gorice i Zagreba, te Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, i Galina Kovačević, predstavnica ruske nacionalne manjine Grada Zagreba. Nakon polaganja vijenaca prisutni su se okupili u dvorani Islamskog centra gdje je o doprinosu branitelja Bošnjaka, s naglaskom na ulozi Šefika Pezerovića, govorio Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-e, koji se bavi istraživanjem zločina koje su počinili bivša JNA i paravojne srpske snage na području okupiranog dijela Hrvatske.

Memorijalni dani se nastavljaju 12. svibnja posjetom mjestu stradavanja Šefika Pezerovića koji je kao policajac specijalac u Policijskoj postaji Črnomerec 1991. dragovoljno otišao u obranu Hrvatske na Banovinu gdje je ranjen, zarobljen, zvjerski mučen i ubijen u Kuljanima na području općine Dvor.