NA MLADIMA ČESIMA SVIJET OSTAJE

Kulturno-umjetničkim programom u kojem su sudjelovali zbor Bohemia, folklorna skupina Jeteliček i glazbena skupina Lipa, te učenici X. Gimnacije «Ivan Supek» iz Zagreba, polaznici češkog jezika po modelu C, nastavljeni su Dana češke i hrvatske kulture u Zagrebu koji se održavaju od 7- do 12. svibnja. U pet dana koliko program traje priređeni su brojni sadržaji ponajprije namijenjeni mladim Česima. Zbor Bohemia je pjevao češke pjesme, a na češki su preveli i pjesmu «Vela Luka», koju je folklorna skupina otplesala odjevena u dalmatinske narodne nošnje.

Ove su Dane, koji se održavaju treću godinu zaredom, organizirali Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba i Češka beseda Zagreb s ciljem animiranja pripadnika mladih generacija češke manjine na aktivno sudjelovanje u Češkoj besedi Zagreb, učenje češkog jezika, njegovanje tradicije i kulture te čuvanje nacionalnog identiteta. U stvaranju programa sudjelovali su i mladi Česi koji su izričaj prilagodili formi komunikacije primjerene njihovoj generaciji kao što su world cafe, pub kviz, okrugli stol, radionica, izložbe, kulturni program… A po prvi puta u Zagrebu se održava i okupljanje uz logorsku vatru na Bundeku po uzoru na popularni češki táborák.

Program su 11. svibnja vodile Lea, Mia, Hana, učenice X. gimnazije u Zagrebu, koje su također recitirale pjesme hrvatskih i čeških književnika, dok je Ivona Štokić govorila j o world cafeu, a Maja Burger o dječjim crtežima. Predstavljena je i češka kuhinja; Miluška Krivohlavek i Jarmila Kozak su na radionici medenjaka izložile češke kuharice iz 18. i 19. stoljeća. U ime organizatora Dana, Alenka Štokić, predsjednica Češke besede Zagreb, i Juraj Bahnik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba, izrazili su veliko zadovoljstvo uspjehom ove manifestacije i zanimanjem mladih za program koji je održan u Češkom tomu te izjavili da uz takvu mladež Češka beseda Zagreb i češka manjina u Hrvatskoj imaju budućnost. Program su pratili Andrija Petrović, voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Damir Malina, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine Hrvatske, vijećnici Vijeća češke manjine, pripadnici češke manjine Zagreba među kojima je bilo mnogo mladih Čeha.