POLJACI NACIONALNOM GLAZBOM OBILJEŽILI DAN POLJSKE DIJASPORE

Dan poljske dijaspore i Poljaka izvan domovine svečano je obilježen 3. svibnja u dvorani Česke besede u Zagrebu uz prigodni umjetničko-glazbeni program. U programu je nastupila vokalna grupa “Wisla” Poljske kulturne udruge “Mikolaj Kopernik” u Zagrebu i duet Regina i Joško Bavčević.

Za pripadnike poljske nacionalne manjine Dan poljske dijaspore ima posebno značenje jer potiče na obnavljanje starih i stvaranje novih veza s matičnom domovinom Poljskom. Iako je prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj bilo 672 Poljaka, u svijetu je poljska dijaspora mnogobrojna, te je ovaj Dan prigoda da se svi međusobno povežu.
O važnosti Dana poljske dijaspore i Poljaka izvan domovine govorila je Walentyna Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba, koja je ovu svečanost i organizirala. Osim pripadnika poljske nacionalne manjine svečanosti je prisustvovao saborski zastupnik Veljko Kajtazi, Tanja Horvatin iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava Grada Zagreba, Oskar Arlant, predstavnik talijanske nacionalne manjine. Svečanost je protekla u druženju Poljaka popraćenom poljskom nacionalnom glazbom.