ALBANCI SUDJELOVALI NA VI. FESTIVALU MULTIKULTURALNOSTI U PULI

Povodom Dana Europe 2. svibnja u Puli je otvoren dvodnevni VI. festival multikulturalnosti koji već tradicionalno organizira Istarska županija.

– To je najljepši primjer multikulturalnosti i suživota te stoga hvala od srca manjinama. Nema ljepšeg načina za predstavljanje njihova rada od nastupa i upoznavanja njihovih nošnji, folklora i posebnosti – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Istarski župan Valter Flego, otvarajući festival, izrazio je zadovoljstvo što je festival postao sve veći i značajniji i što je iz Doma hrvatskih branitelja premješten u Titov park te je postao dvodnevni.

– Oduvijek se možemo ponositi tolerancijom, otvorenosti i suživotom, a možemo reći da ćemo vrijednost manjina ne samo obraniti, već i unaprijediti – kazao je Flego.

Istra kao multinacionalna regija još jednom je dokazala da se u njoj različitost poštuje i vrjednuje kao bogatstvo, a multikulturalnost živi. Brojni građani Istre, kao i turisti u Puli, tijekom festivala imali su prigodu pobliže upoznati tradicionalnu gastronomiju, kulturu, običaje i nošnje manjina koje žive u Istri.

Zajednica Albanaca Istarske županije ove godine predstavljena je s dvije folklorne točke koje je izvela skupina djevojaka, jednom pjesmom, tradicionalnim rukotvorinama albanskih žena te albanskom gastronomijom.