POGLEDAJTE MAKEDONSKE FILMOVE

Ljubitelji filma imaju prigodu do 9. listopada svake večeri uživati u makedonskim filmovima (hrvatski prijevod) u Kinu Tuškanac u Zagrebu. Manifestacija «Iz riznice makedonskog filma» počela je prije dva dana i izazvala veliko zanimanje publike, ponajprije pripadnika makedonske nacionalne manjine iz Zagreba, ali i brojnih hrvatskih građana kojima je ovo prigoda doznati nešto više o makedonskoj kulturi.

Prikazivanje filmova organizirali su Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i Makedonsko kulturno društvo »Ohridski biser« Zagreb povodom Dana Vijeća. Gosti ove značajne kulturne manifestacije makedonske manjine su direktor Kinoteke Makedonije Vladimir Angelov, direktor Vardar filma Arsim Ramadani i glumac Nikola Kole Angelovski.

Tko želi pogledati neki od filmova, a svakoga dana na repertoaru su dva u 19 i 21 sati, ima program prikazivanja u najavi na ovom portalu. Radi se o starim filmovima snimljenima do 1990., prije osamostaljenja Republike Makedonije. Ti filmovi svjedoče o makedonskoj novijoj povijesti govoreći o nekim aspektima makedonskog društva. Vrijedno ih je pogledati jer je makedonska kultura bila malo promovirana za vrijeme bivše države, tako da ni starije generacije Hrvata ne znaju mnogo o Makedoniji, a mlađe još manje, iako su Makedonci stara nacija te imaju i dubok kulturno-povijesni trag, a i zbog toga jer istinsko prijateljstvo između Hrvatske i Makedonije nikad ničim nije bilo pomućeno. Program »Iz riznice makedonskog filma« realiziran je uz pomoć Kinoteke Makedonija, Vardar filma Makedonija, Hrvatskog filmskog saveza i Kina Tuškanac.