POEZIJA ADYJA ENDREA JE NEZABORAVNA

Pjesničkom večeri, održanom 25. siječnja u Mađarskom kulturnom društvu «Ady Endre» u Zagrebu u okviru Dana mađarske kulture, Mađari Zagreba prisjetili su se velikog mađarskog pjesnika Adyja Endrea. Članovi Dramske sekcije MKD «Ady Endre» recitirali su najljepše pjesme ovoga pjesnika, a otvorena je i izložba o njegovu životu.

Endre je bio pripadnik stare erdeljske plemićke obitelji, rođen je 1877. u ondašnjem mađarskom Ermindszentu, mjestu koje se sad zove Adyfalva i dio je Rumunjske, a umro je 1919. u Budimpešti. Završio je studij prava i neko vrijeme radio kao novinar, a svoj pjesnički dar usavršio je tijekom boravka u Parizu kamo je otišao 1904. Njegova zbirka pjesama Uj Versek/Nove pjesme, objavljena 1905., bila zapažena u Mađarskoj jer su pjesme bile nadahnute revolucionarnim idejama. Zbog radikalnih političkih stavova Ady Endre je u svoje vrijeme bio cijenjen koliko i osporavan u mađarskoj književnosti. Plijenio je pozornost slobodom izričaja što mu je dalo status jednog od najznačajnih mađarskih pjesnika u vrijeme velikih povijesnih previranja početkom 20. stoljeća. Njegova posljednja knjiga pjesama A halottak elen/Na čelu povorke mrtvih, objavljena 1918. govori o teškim posljedicama Prvoga svjetskoga rata za mađarski narod. Endre je napisao dvanaest knjiga pjesama, a zbog njegova nacionalnog zanosa i ideala smatraju ga najznačajnijim mađarskim pjesnikom 20. stoljeća.

Večer poezije posvećena Adyju Endreu bila je prigoda i za prvo veliko ovogodišnje okupljanje pripadnika mađarske nacionalne manjine Zagreba. Druženje je održano u prijateljskom ugođaju i uz degustaciju delicija tradicionalne mađarske kuhinje.