FILMSKI PORTRET O DRUGU BLAŽI

Dokumentarni film iz ciklusa Historijski portreti: Blažo Jovanović 1907.-1976. – ravolucionar I dio i  državnik II dio prikazan je 23. siječnja u Crnogorskom domu u Zagrebu u sklopu projekta Dokumentarni film u Crnogorskom domu koji je ušao u sedmu godinu realizacije.

Organizatori ovoga projekta su Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a prikazivanje filmova omogućio je Arhiv RT CG uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH.

Tko je bio Blažo Jovanović 1907.- 1976.? Narodni čovjek, pravnik po obrazovanju i komunist po opredjeljenju. Jedan je od vođa ustanka 13. srpnja i narodnog otpora u Crnoj Gori. Zakoračio je u poslijeratni i politički život kao prvi predsjednik crnogorske Vlade, kasnije Narodne skupštine Crne Gore i prvi predsjednik Ustavnog suda Jugoslavije. Od 1945. do 1963. bio je najznačajnija politička i državnička ličnost Crne Gore. U tom periodu postao je oličenje narodnog predsjednika, pristupačnog, pravdoljubivog i dobronamjernog, koji je imao razumijevanja za sve probleme običnih ljudi. Mnogi su ga doživljavali gospodarom – u crnogorskom značenju te riječi (kao nekad kralja Nikolu), a to znači  podjednako vladarom i zaštitnikom. Bez obzira koju je funkciju obavljao, za građane Crne Gore  ostao je drug Blažo…