POČAST ŽRTVAMA PRIJEDORA, LJUBIJE I DOLINE SANE

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, u suradnji s Udrugom Stara Rijeka, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 29. svibnja dijelilo je letke i bijele trake povodom obilježavanja Dana bijele trake u Zagrebu u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane.

-Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Udruga Stara Rijeka su među rijetkima u Hrvatskoj koji u kontinuitetu održavaju sjećanje na žrtve „bijelih traka“. Ove godine imamo okupljanje na Trgu bana Josipa Jelačića, što je tradicionalno, a ogranizirali smo i predstavu Schindlerov lift prema nagrađivanom romanu Darka Cvijetića koja će se poslije ovoga programa biti u Histrionskom domu. Ovo je projekt koji okuplja veliki broj ljudi i tako je iz godine u godinu – rekao je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća.

Ovom manifestacijom obilježava se stradavanje Bošnjaka i Hrvata Prijedora, Ljubije i doline rijeke Sane u BiH kojima je srpska vlast 31. svibnja 1992. naredila nošenje bijelih traka na ruci, a na kuće i stanove vješanje bijele plahte. U tom kraju nije bilo ratnih sukoba, ali srpska vojska i paravojne snage počinile su strašne zločine nad nesrpskim stanovništvom. U samo tri mjeseca ubijeno 3.173 civila među kojima 102 djece i 268 žena. Među ubijenima je 186 Hrvata koji su u tom kraju bili malobrojni. Mnogi su nakon zvjerskog mučenja ubijeni u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje te pokopani u masovnim grobnicama. Osim ubijanja, provođen je sustavni teror i masovno silovanje žena. S područja općine Prijedor protjerano je više od 52.000 ljudi, a sudbina mnogih nesrpskih civila je nepoznata pa se pretpostavlja da je broj ubijenih veći, kao i to da ima još neotkrivenih masovnih grobnica.

Iako je Haški sud osudio neke srpske ratne zločince iz Prijedora, srpska vlast ne priznaje zločin i odbija izdati dozvolu za gradnju spomenika žrtvama. Počast žrtvama odali su brojni predstavnici bošnjačke manjine u Zagrebu, te Kemal Bukvić, predsjednik BKUD „Sevdah“, i Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije.