PLESOM PRIKAZALI 600 GODINA ALBANSKE POVIJESTI

Večer albanske glazbe i plesa na kojoj su nastupili Arianit Hoxa, Mirjeta Mema, Leke Pecnikaj i glazbena grupa Top channel, održana je 15. veljače u hotelu Antunović u Zagrebu, okupila je brojne pripadnike albanske manjine iz Zagreba i Zagrebačke županije na obilježavanju Tjedna Kosova u Hrvatskoj. Ta je kulturna manifestacija trajala tjedan dana, a održana je povodom Dana neovisnosti Kosova. Iznenađenje večeri bila je ženska plesna skupina Perla iz Pule koju vodila Merita Hoxha, tajnica Udruge Albanaca Istarske županije.

– Večeras smo izveli tri plesne točke: albansku shotu, ples 600-godišnja povijest Albanaca – od dolaska Skenderbega do današnjeg dana. Djevojke su na početku plesa ležale na podu čime su označavale okupirano albansko područje u vrijeme kad smo bili pod Osmanskim carstvom. Dolazak Skenderbega najavio je svjetlost, a frula je simbol zova za buđenje naroda i borbu za slobodu. Djevojke su nas plesom vodile kroz 600 godina albanske povijesti, a posljednja entuzijastična scena odnosi se na neovisnost Kosova koja je proglašena 2008. godine – kazala je Hoxha.

Događaju su prisustvovali veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Gezim Kasapolli, veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Riza Poda, predstavnici Veleposlanstva Makedonije, izaslanica gradonačelnika Zagreba Elizabeta Knorr, zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Esad Collaku, predsjednik Unije Albanaca u RH, Memetali Zanuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Velike Gorice, Shuip Ziberi, vijećnik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba, bivši nogometaš Adrian Kozniku…

Program su organizirali Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj, Albansko kulturno društvo u Hrvatskoj “Shkendija”, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba uz potporu Veleposlanstva Kosova u RH i Ermine Lekaj Prljaskaj saborske zastupnice.