PLESNA NOSTALGIJA

Svaki drugi ples biraju dame, ulaz je besplatan, piće plaća tko i koliko želi ostavljajući novac u škrabicu, a svi su na nogama kad glazbeni sastav Royal ’70 zasvira neki od klasičnih plesova. Ovaj originalni plesnjak postoji samo u Češkom narodnom domu u Zagrebu i organizira ga Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. No, nije rezerviran samo za pripadnike nacionalnih manjina, nego i ostale pripadnike starijih generacija koji su nekad “čagali” u “Mađarcu” i Slovenskom domu.

Na plesnim večerima okupljaju se ljubiteljice i ljubitelji klasičnih plesova koji ne kriju oduševljenje programom, a koje tamo osim plesa dovodi i nostalgija za prošlim vremenima. Među plesačima se posebno ističu Đuka Tovrloža, koji ima 82 godine, još je izvrstan plesač, a osim plesa i planinari, i njegova kći Sonja. Od ranog djetinjstva roditelji su je vodili na ples pa je i Sonja pripadnica “stare plesna škole”. Plesači kažu da im je na plesnjaku izvrsno jer se druže i plešu, ugođaj je dobar, a neki dolaze već godinama.

Voditelj sastava Royal ’70, Josip Atilla Thes jedini je pripadnik nacionalne manjine u svojem sastavu, Nijemac je, a Royal vodi od njegova osnutka.

– Publika je stara škola, iako je teško naći u toj generaciji ljude koji su voljni izaći iz kuće i plesati. Imamo internacionalni plesni repertoar, klasične plesove i sviramo ono što smo svirali u vrijeme kad je Royal osnovan – kaže Thes.