OVAKVIM KONCERTIMA GRADIMO LIJEPI SPOMENIK SUŽIVOTA U ZAGREBU I LIJEPOJ NAŠOJ

Pet zborova nacionalnih manjina održalo je 8. siječnja božićni koncert u katedrali u Zagrebu na kojem su pjevali božićne pjesme na svojem materinjskom jeziku. Ova tradicionalna manifestacija održava se svake godine u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba,

a nastupili su: Mješoviti pjevački zbor „Lira“ Matice slovačke iz Lipovljana, Kulturno prosvjetno društvo „Karpati“ ukrajinske nacionalne zajednice iz Lipovljana, Deutscher Sangerchor/Njemački pjevački zbor Zagreb, Hor pravoslavnog katedralnog hrama Preobraženja Gospodnjeg iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor „Slovenski dom“ iz Zagreba, a njihov gost bio je KUD „Bosiljak“ iz Čučerja.

-To je koncert kojim se želimo pridružiti lijepoj atmosferi božićnog slavlja u našemu glavnome gradu i u Lijepoj Našoj te koristim prigodu da svima poželimo sretnu Novu godinu. Posebnost ovoga koncerta je to što smo mogli slušati božićne pjesme i napjeve na jezicima nacionalnih manjina koje žive u Zagrebu i Hrvatskoj. Tako smo večeras čuli božićne pjesme na slovačkom, njemačkom, ukrajinskom, slovenskom i srpskom jeziku. Zagrebačka prvostolnica je najljepši sakralni kulturni spomenik u Hrvatskoj, a mislim da ovakvim koncertima gradimo i jedan lijepi spomenik suživota u Zagrebu i Lijepoj Našoj – rekao je Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije.

Koncert je pratio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, predstavnici i pripadnici svih manjina koje žive na području grada Zagreba, te brojni poklonici božićne glazbe koji su ispunili katedralu. Svaki zbor je pjevao po jednu kiticu pjesme „Tiha noć“ na svojem jeziku, svi zajedno cijelu pjesmu na hrvatskome, a koncert su zajednički završili pjesmom „Narodi nam se“.